Ciasto marchewkowe zna prawie każdy, ale o pietruszkowym mało kto słyszał. Wystarczy zamienić marchewkę na pietruszkę lub pasternak i już jest pomysł na nowy wypiek!

Pasternak i pietruszka to dwa różne warzywa. Jak je rozpoznać? Pisałam o tym już na blogu. Pieczony lub gotowany pasternak jest słodszy od pietruszki dlatego w słodkich wypiekach sprawdza się rewelacyjnie! Jeżeli nie uda wam się znaleźć pasternaka, to z pomocą przychodzi właśnie pietruszka. Ciasto jest cudnie pulchne z zimową nutą korzenną i orzechami.

Ciasto pietruszkowe

  • 250 g mąki
  • 250 g tartej pietruszki
  • 300 g cukru brązowego
  • 300 ml oleju
  • 4 jajka
  • 120 g tartego jabłka
  • 50 g orzechów pekan
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek, sól i cynamon.

Do drugiej misce połącz: jajka z cukrem i zmiksuj. Dodaj olej i delikatnie wymieszaj.

Wsyp suche składniki do mokrych i połącz, tak by nie było grudek. Dodaj startą pietruszkę oraz jabłko i wymieszaj. Grubo posiekaj orzechy i dodaj do masy.

Formę tortową 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.Przelej ciasto do formy i piecz 40 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Po upieczeniu całkowicie ostudź.

Krem:
Wmieszaj mikserem na średnich obrotach mascarpone ze śmietanką. Dodaj cukier puder i sok z cytryny. Wymieszaj całość. Udekoruj z wierzchu masą i orzechami.

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *