Kiszona kapusta lub kapusta kwaszona, to główny bohater tego dania. Bigos wegański zrobi furorę na twoim stole. Nie znajdziesz tu mięsa, ale za to mnóstwo innych warzywnych dodatków oraz przypraw, które cię zaskoczą!

Według aktu prawnego kwaszenie – jest to proces, w którym wykorzystywane są bakterie kwasu mlekowego. Ważne by uważnie przeczytać skład kapusty. Nie może w niej być żadnego dodatku octu. Proces kiszenia lub przez innych nazywany właśnie kwaszenia musi przebiegać naturalnie, dzięki bakteriom kwasu mlekowego.

Jak zrobić bigos wegański?

Sztuka dobrego bigosu wegańskiego polega na użyciu dobrej jakości kiszonej kapusty. Ja w swoich daniach używam tej BIO. Według mnie jest w smaku słodsza oraz delikatniejsza i zawsze nieziemsko pysznie chrupie.

Nazwałam bigos „na winie” bo możesz do niego użyć przypraw, które lubisz i które nawiną ci się pod rękę. Jestem zwolenniczką tradycyjnych receptur, ale dodałam kilka zaskakujących składników do przepisu, by trochę bardziej podkręcić jego smak. Użyłam sosu sojowego, by wydobyć smak umami oraz dodałam powideł śliwkowych, by nadać wegańskiemu bigosowi bardziej dymny i słodko-kwaśny smak.

Jeśli kochasz kiszoną kapustę tak samo jak ja, spodoba ci się ten przepis!

Bigos wegetariański „na winie”

Składniki:

  • 20 g suszonych grzybów
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 3 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 kilograma kiszonej kapusty
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna jałowca
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1,5 szklanki wody + 1 szklanka do podlania po dodaniu białej kapusty
  • 1,5 kilograma białej kapusty
  • 2 jabłka
  • 200 g wędzonych śliwek
  • 2 łyżki powideł śliwkowych lub innych kwaśnych (ja dodaję często mojej z aronii)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml wina półwytrawnego (białego lub czerwonego)
  • 5 łyżek sosu sojowego

Przygotowanie:

Suszone grzyby drobno posiekaj i zalej 1 szklanką wrzątku. Odstaw na bok do przestudzenia.

Wybierz duży garnek, tak by wszystkie składniki się w nim zmieściły oraz by łatwo Ci się w nim mieszało.

Do dużego garnka wlej olej i dobrze go rozgrzej. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wrzuć do garnka i smaż, aż cebulka się zeszkli. Dodaj pieprz oraz sól. I smaż jeszcze 3 min. Odciśnij dobrze kapustę z soku. Sok zostaw do picia, a kapustę drobno posiekaj i wrzuć do garnka. Czosnek obierz i drobno posiekaj dodaj do kapusty. Następnie przypraw kapustę zielem angielskim, liściem laurowym, jałowcem, majerankiem, tymiankiem oraz kolendrą. Dodaj wodę i wszystko wymieszaj. Duś kapustę 40 min co jakiś czas ją mieszając, by nie wywarła do dna garnka.

W między czasie posiekaj drobno białą kapustę i przełóż ją do miski. Jabłko zetrzyj ze skórka na tarce z dużymi oczkami i przełóż do poszatkowanej kapusty. Po upływie czasu duszenia kiszonej kapusty dodaj do niej poszatkowaną biała kapustę wraz z jabłkiem. Śliwki pokrój w małą kosteczkę i dodaj do garnka. Dodaj do garnka namoczone grzyby wraz z wodą. Całość wymieszaj i duś 1 godzinę, co jakiś czas mieszając, by kapusta nie przywarła do dna.

Gdy czujesz podczas mieszania, że kapusta przywiera podlej ją 1 szklanką wody. Mieszaj co 10-15 min. Po kolejnym czasie duszenia całości dodaj powidła, koncentrat pomidorowy, wlej wino oraz sos sojowy. Bigos wegetariański wymieszaj i duś jeszcze przez 40 min.

Po tym czasie sprawdź smak, ostrość i stopień przyprawienia. Dopraw wg. swojego uznania. Możesz dodać więcej sosu sojowego (ja go wolę używać w tym przepisie zamiast dodatkowej soli), możesz przyprawić bardziej pieprzem lub tymiankiem i majerankiem.

To Twój bigos „na winie”, więc dodaj to na co masz ochotę. Zostaw bigos do całkowitego wystudzenia. Trzymaj go w lodówce lub zimą na balkonie. Najlepiej smakuje drugiego lub trzeciego dnia, po kilku odgrzaniach. Nie ma tutaj mięsa, więc kolejne podgrzewanie w całości dobrze mu zrobi.

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *