Mamy koniec 2020. Wydaje się, że w tym jednym roku minęło prawie 100 lat. Wszyscy jesteśmy chyba szczęśliwi, że możemy go pożegnać … i Wszyscy jesteśmy nim zmęczeni. Żyjemy nadzieją, że w 2021 będzie lepiej. Czy kolejny rok będzie lepszy? Jakie kulinarne trendy szykują się w 2021 roku?
W 2021 r. Wiele trendów żywieniowych, które miały miejsce w tym roku, prawdopodobnie zostanie przeniesionych, zwłaszcza że pandemia COVID-19 trwa nadal, a ludzie nadal gotują w domu lub zamawiają jedzenie na wynos. Poniżej przedstawiam światowe przewidywania w dziale żywność i jedzenie, które pojawią się w 2021 roku na naszych stołach w domu i restauracjach na całym świecie.
16 kulinarnych trendów w 2021 roku
1. 2021 rokiem na bazie roślin
Produkty pochodzenia roślinnego nadal będą kulinarnym trendem w 2021 roku. Podczas pandemii prawie 30 % ludzi stwierdziło, że spożywało więcej białka ze źródeł roślinnych niż w poprzednich latach. Więcej ludzi będzie próbować przejść na wegetarianizm, a ci którym się to nie uda zostaną flexitarianami (i w znacznym sposób ograniczą spożycie mięsa). Spodziewaj się, jeszcze większej ilości dań wegetariańskich, szczególnie w restauracjach typu fast food. Niektórzy prognostycy przewidują, że na horyzoncie pojawią się również takie rzeczy, takie jak „ryby” pochodzenia roślinnego.
I tutaj genialnie sprawdzi się moja papierowa, najnowsza książka Kulinarne nawigacje- wegetariańska kuchnia domowa.
2. Śniadanie
Ponieważ wszyscy nadal spędzamy więcej czasu w domu (czy masz już dość słuchania tego wyrażenia??), wielu z nas ma czas, aby pomyśleć o śniadaniu. Poważnie, nawet płatki zbożowe odnotowały w tym roku ogromny wzrost. W przyszłym roku, zamiast jeść zimnego batonika muesli w drodze do pracy, spodziewaj się więcej Instagramów i kont Facebookowych o przygotowywaniu kanapek śniadaniowych, szybkich ale zdrowych „fast foodów” na śniadanie, więcej smoothie. Mam w swoich publikacjach dokładnie w tym temacie bezpłatnego ebooka SŁODKIE PORANKI, które znajdziesz tutaj.
Może znajdziesz w nim jakieś śniadaniowe inspiracje dla siebie?
3. Makaron domowy
Rok 2020 należał do zakwasu. W czasie pandemii zbliżamy się do naszej pierwszej pełnej zimy, a głównym tematem obiadowym będą węglowodany. W 2021 ludzie będą robić makarony i pyszne gnocchi od podstaw. Maszynki do makaronu oraz nakładki do robotów planetarnych będą się cieszyć dużym powodzeniem. Będzie to jeden z dobrych powodów, by zaprosić gości do siebie do domu i w kameralnym gronie spędzić miło czas, podczas przygotowywania ciasta i wspólnych sosów do domowej pasty.
Jak zrobić najlepszy, prawdziwy włoski makaron? Przepis znajdziesz tutaj!
4. Ciecierzyca to coś więcej niż tylko hummus
Popularność ciecierzycy zaczęła gwałtownie rosnąć w XXI wieku, kiedy hummus zaczął pojawiać się tu, tam i wszędzie dokoła jako zdrowy zamiennik dipu.
Ciecierzyca jest obecnie jednym z tych składników, z którymi dużo się eksperymentuje w kuchni. Weźmy na przykład aquafabę (dla tych, którzy nie wiedzą, jest to woda, która jest w puszcze z ciecierzycą lub zostaje po jej ugotowaniu). Można z ciecierzycy przygotować pyszne francuskie makaroniki (kolorowe słodkie ciasteczka) lub lody.
Innym sposobem eksperymentalnego wykorzystania ciecierzycy jest mąka, która, co nie jest zaskakujące, jest używana do wytwarzania wszystkich form wytrawnych wypieków, podpłomyków, chlebów czy smażonych i pieczonych placków. Świetnie też sprawdza się jako panierka do smażenia warzyw lub grzybów. Dzięki temu danie jest dużo bardziej chrupiące
Ponieważ nie zawiera glutenu, mąka z ciecierzycy jest idealna dla tych, którzy nie mogą cieszyć się prostym kawałkiem chleba i masła ze względu na ograniczenia dietetyczne.
Eksperymentom z ciecierzycy w roku 2021 nie będzie końca. Ciekawe czym jeszcze zaskoczą nas eksperci, kucharze i miłośnicy dobrego jedzenia?
Jeśli szukasz pomysły czym zastąpić mąkę pszenną, to z pomocą przychodzi ten artykuł!
5. Mąka ze świerszczy
Pewnie teraz sobie myślisz… na prawdę muszę to pokazywać, albo…jak to można jeść?! Ale…
Pogłębiające się problemy dotyczące walki z głodem na świecie oraz problemy związane z zanieczyszczeniem środowiska sprawiają, że ONZ szuka innowacyjnych rozwiązań dotyczących żywności. Jednym z kluczowych produktów, które zaliczane są do tzw. „nowej generacji”, a otrzymywane są z owadów (głównie świerszczy) to mąka.
Mąka ze świerszczy otrzymywana jest z suszonych lub pieczonych owadów hodowanych na fermach. W kolejnym etapie są mielone do postaci mąki pszennej, dzięki czemu można stosować otrzymaną mąkę jako białko lub do produkcji pieczywa. Mąka ze świerszczy wykazuje przyjemny oraz łagodny orzechowy smak. Ma trzykrotnie większą zawartością białka niż polędwica oraz dwukrotnie większą ilością białka niż pierś z kurczaka. Spożywanie świerszczy oraz produktów z nich otrzymanych jest coraz bardziej popularne na świecie oraz w Europie. Związane to jest z łatwą hodowlą owadów oraz szeregiem korzyści żywieniowych. Sama jadłam smażone świerszcze i przyznaję, że są smaczne. Smakują jak chipsy. Mąka z nich jest ciekawą alternatywą jako dodatek do placków śniadaniowych lub jako główny składnik diety sportowców, którzy potrzebują dużo więcej białka w swoim codziennym jadłospisie.
6. Indywidualne menu degustacyjne
Prywatne posiłki w małych grupach będą gorącym tematem w 2021. Restauracje, które mogą zapewnić bezpieczne, intymne przestrzenie dla małych grup, będą poszukiwane ze świecą. Jedzenie lub degustacje wina „poza domem” będą uznawane za wyjątkowe przeżycie, więc będziemy poszukiwać coraz bardziej dalszych miejsc, by móc na dłużej wyjść/wyjechać z domu. Będziemy szukać w lokalach gastronomicznych dań, których nie potrafimy sami ugotować lub, które będą w stanie nacieszyć nasze oczy i kubki smakowe na dłużej. Potrzeba otwartych przestrzeni i ograniczenia związane z podróżami międzynarodowymi, spowodują, że dużo bardziej zyskają na popularności miejsca, które będą z dala od zgiełku miasta.
7. Tradycyjne gotowanie
Cieszę się, że tradycyjna kuchnia zyskuje na popularności i powinno tak pozostać. My (kucharze) nie „pojawiliśmy się” z dnia na dzień i nie zaczęliśmy gotować. Wzrost uznania dla dań tradycyjnych, opartych na recepturach babć i wcześniejszych pokoleń w roku 2021 nabierze jeszcze większego znaczenia. Zaczniemy doceniać stare, „zakurzone” przepisy, które czekały, by je odkryć i wypróbować na nowo!
8. Przyprawy
Ponieważ o wiele więcej gotujemy w domu, myślę, że gotowanie z przyprawami i sosami będzie dużym trendem w 2021. We wcześniejszych latach przywoziliśmy przeprawy z podróży lub byliśmy nimi obdarowywani przez przyjaciół. Teraz trend się zmieni i zaczniemy te przyprawy samodzielnie kupować i testować. Przyprawy to prosty składnik, który sprawia, że danie jest smaczniejsze i często dużo bardziej ekscytujące, gdy nie do końca znany jest nam rezultat smakowy. Ponadto przyprawy często mają długi okres przydatności do spożycia i można je użyć do wielu dań w długim okresie czasu.
9. Tofu i serki z orzechów
Jasne, popyt na tofu jako substytut mięsa rośnie, ale takie potrawy jak Mapo Tofu Spaghetti lub słodkie, pikantne, chrupiące koreańskie tofu lub jedwabiste tofu do smarowania, sprawią, że ludzie zmienią zupełnie myślenie o tym produkcie. Do tej pory znamy głównie twardą kostkę bez smaku, która jest dostępna w pobliskich marketach, czas by poznać tofu wędzone, kremowe i smakowe! Innym trendem, który zyska na popularności w 2021 będą serki wytrawne z orzechów nerkowca. Można do nich dodawać przyprawy i zioła. W smaku są rewelacyjne, a nie mają nic wspólnego z twarogami pochodzenia mlecznego.
10. Komfortowe jedzenie
W 2021 roku trendy będą zmierzać w kierunku wygody i prostoty. Wynika to z pandemii i wszystkich Nas, którzy szukamy poczucia bezpieczeństwa i normalności. Niestety, restauracje również próbują przetrwać i mają teraz ograniczone zasoby personelu, więc wpłynie to również na to, co będziemy jeść. Moim zdaniem wrócą klasyczne dania. Prawdziwa pizza neapolitańska z dobrym serem, hamburgery bez szalonych dodatków, makarony z dobrym domowym sosem lub wszystkie takie dania, które będzie można wygodnie skonsumować bez sztućców na wynos. Ważne będzie, by zjeść coś pewnego, dobrego i na pewnie nie w swoim domu!
11. Życzliwość
Rok 2021 to będzie rok dobroci i życzliwości. Bez perspektywy i dobrych uczynków ze strony konsumentów i naszej własnej nie posuniemy się naprzód jako branża. W tym roku nie będzie walki samodzielnej. Branża będzie pomagać sobie wzajemnie, bo wszyscy się już przekonali, że w grupie można zdziałać więcej.
12. Zróżnicowane biznesy
Myślę, że uwaga zostanie skupiona na szefach kuchni i restauracjach, które będą prowadzić biznesy nie bazujące już tylko na tradycyjnym modelu. Jednym ze sposobów, które widzę, jest budowanie marki na przygotowywaniu zestawów posiłków/produktów na wynos. Coraz więcej z nas w branży restauracyjnej musi wykazać się większą kreatywnością, aby osiągać zyski – zwłaszcza, że goście nie mogą jeść w restauracjach z powodu lokalnych i odgórnych przepisów dotyczących COVID. W restauracjach pojawią się kawy mielone, które można było na co dzień wypić w ulubionym miejscu. Ciekawym trendem będą też sprzęty AGD, które będą sprzedawane, by przygotować sobie w domu swój ulubiony koktajl. Kto przetrwa i się przebije postawi na bardzo kreatywne usługi, które nie tylko będą związane z gastronomią, ale również ze sklepem, magazynem i dostawą. Ważne w roku 2021 będą różne szeroko rozumiane talenty!
13. Więcej fermentacji, konserwowania i wekowania
Fermentacja znów staje się naprawdę modna, podobnie jak konserwowanie i wekowanie. Coraz więcej punktów gastronomicznych będzie sprzedawać swoje przetwory, weki i słoiki z pysznościami. Dżemy, przetwory, mielone mięsa, smalce i kiszonki firmowane nazwą restauracji/bistro lub kawiarni będą zdecydowanym hitem 2021.
Będziemy wymieniać się sadzonkami, uprawami i nasionami, by samodzielnie hodować w domach swoje pomidory, truskawki czy mikro kiełki do kanapki.
W tym roku miliony ludzi czuły się naprawdę komfortowo w swoich kuchniach, co nie miało miejsca nigdy wcześniej, bo zawsze brakowało nam na to czasu lub chęci. Myślę więc, że będziemy trochę bardziej odważni w podejmowaniu długoterminowych projektów, takich jak fermentacja czy przygotowanie swoich octów lub nalewek. Sfermentowane warzywa wszelkiego rodzaju (nie tylko ogórki!) mogą wzbogacić wszystkie rodzaje potraw lub same w sobie stanowić naprawdę ciekawą przekąskę!
14. Grzyby
Ponieważ diety oparte na dbaniu o planetę stają się coraz bardziej popularne, a ludzie poszukują żywności, która jest równie dobra dla środowiska, jak i dla nich samych, nie ma wątpliwości, że konsumenci w 2021 zwrócą się w stronę produktów wykonanych z najlepszych, zrównoważonych składników, takich jak grzyby. Popularne staną się domowe hodowle boczniaków, które można samodzielnie wyhodować z fusów kawy i herbaty. Samo wyjście do lasu, do przestrzeni będzie już okazją, by nazbierać grzyby i w domu samodzielnie je ususzyć lub zamarynować zgodnie z rodzinnymi recepturami.
15. Alternatywne cukry
W tym roku odkryjemy cukier klonowy który jest idealny w diecie keto, a dzięki temu, że jest sypki będzie można z jego użyciem tworzyć wypieki, ciasta i desery! Innym cukrem, który zyska w 2021 na popularności będzie cukier kokosowy, który ja bardzo lubię i często używam w swoich wypiekach.
16. Lokalnie
Wspieranie lokalnych przedsiębiorców i produktów będzie w 2021 ważniejsze niż kiedykolwiek. Tylko my możemy uratować lokalne biznesy. Społeczności dołożą dodatkowych starań, aby wesprzeć lokalne firmy i pomóc im finansowo w tym ciężkim czasie. Powstanie dużo operacji barterowych pomiędzy poszczególnymi działalnościami, które będą polegały na wzajemnym wsparciu i promocji siebie nawzajem. Będziemy kupować dużo mniej jedzenia, ale będzie ono kupowane świadomie z pewnego i lokalnego źródła!
Poza kulinarnymi trendami w 2021 roku najważniejsza będzie NADZIEJA
Słowem, które najbardziej prognozuje rok 2021 jest nadzieją. Myślę, że trend będzie dotyczył wszystkich w branży kulinarnej i gastronomicznej. Nadzieja w postaci zwiększenia ilości stolików, obsługi, powierzchni. Wszystko będzie związane z nadzieją w 2021.
Jako branża zawsze byliśmy gotowi na wyzwanie, a przed nami wielkie wyzwanie. Rany z 2020 roku prawdopodobnie nie zagoją się w 2021 roku, a blizny będą trwać znacznie dłużej, niż przewidywano. Ale my, jako branża, zawsze byliśmy odporni. Musimy robić to na czym się znamy, a wtedy mamy pewność, że będziemy to robić dobrze!
Wiemy tylko, że nie wiemy, co nas czeka. To będzie tragiczne i ekscytując jednocześnie. Wiem, że 2021 był ciężki, a zniszczenia, jakie poniosły małe firmy, są w tej chwili zbyt duże, aby je zmierzyć. Zaciskam zęby i proszę by było lepiej, musi!