Kolorowe piękne pisanki? Naturalnie! Takie dekoracje wielkanocne są zawsze na topie.  A co najważniejsze, takie pisanki są nieszkodliwe dla zdrowia!

Naturalne barwniki do jajek – trochę mniej powszechne, ale dające znacznie więcej możliwości. Barwienie pisanek w ten sposób pozwala uzyskiwać różne nasycenie koloru.

Co potrzebujesz do barwienia jajek?

•    jajka w białych lub beżowych skorupkach
•    naturalne barwniki do jajek (kurkuma, cebula, kwiat malwy, kapusta czerwona, burak)
•    ocet spożywczy
•    małe garnki
•    miseczki, w których będziemy barwić
•    papierowe ręczniki kuchenne
•    olej spożywczy do nabłyszczania gotowych pisanek

 

Barwienie jajek na zimno

Polega na osobnym przygotowaniu wywaru z barwnika i osobnym gotowaniu jajka na twardo. Następnie do ostudzonego wywaru dodajemy 2 łyżki octu spożywczego i wkładamy do niego ugotowane jajka. Całość wkładamy do lodówki i czekamy do momentu, gdy uzyskamy odcień, o który nam chodziło. Może to trwać 30 minut, kilka godzin albo nawet całą noc. Dlatego warto przygotować wywary dzień wcześniej i marynować jajka 1 noc w lodówce. Jeżeli jajka nie są całe zakryte zalewą to je obracaj, by nie było miejsc bez barwienia, chyba że taki efekt chcesz uzyskać. Osusz jajko i natrzyj je ręcznikiem papierowym nasączonym odrobiną oleju.

 

Naturalne barwniki do jajek

Naturalny kolor żółty jajka– naturalny barwnik do jajek to kurkuma. Na 0,5 l rondelek wody potrzebujemy ok. pół opakowania przyprawy. Gotujemy wywar 10 minut. Studzimy, dodajemy do niego 2 łyżki octu i wkładamy do niego jajka nawet na całą noc. Kolor jednak jest delikatny, dlatego lepsze będą jajka w białych skorupkach. Uwaga: kurkuma farbuje wszystko: nasze ręce, naczynia. Należy bardzo uważać i zalecam używać szklanych miseczek. Jeżeli jajka nie są całe zakryte zalewą to je obracaj, by nie było miejsc bez barwienia, chyba że taki efekt chcesz uzyskać. Osusz jajko i natrzyj je ręcznikiem papierowym nasączonym odrobiną oleju.

Naturalny kolor złoty, brązowy, bordowy jajka – naturalny barwnik do jajek to dobrze znane łupiny cebuli. Im dłużej gotujemy łupiny i im więcej mamy łupin, tym kolor pisanki będzie bardziej intensywny. Im ciemniejszy odcień skorupki, tym również ciemniejszy kolor pisanki. Gotujemy wywar z łupin cebuli 20 minut. Studzimy, dodajemy do niego 2 łyżki octu i i wkładamy do niego jajka nawet na całą noc. Jeżeli jajka nie są całe zakryte zalewą to je obracaj, by nie było miejsc bez barwienia, chyba że taki efekt chcesz uzyskać. Osusz jajko i natrzyj je ręcznikiem papierowym nasączonym odrobiną oleju.

Naturalny kolor granatowy jajka – naturalnym barwnikiem do jajek jest kwiat malwy czarnej – do kupienia w sklepach zielarskich. Kolor zależy od ilości użytych kwiatów, ale jest zawsze zagadką. Im ciemniejszy odcień skorupki, tym ciemniejszy kolor pisanki. Gotujemy wywar 20 minut. Studzimy, dodajemy do niego 2 łyżki octu i wkładamy do niego jajka nawet na całą noc. Jeżeli jajka nie są całe zakryte zalewą to je obracaj, by nie było miejsc bez barwienia, chyba że taki efekt chcesz uzyskać. Osusz jajko i natrzyj je ręcznikiem papierowym nasączonym odrobiną oleju.

Naturalny kolor niebieski jajka – naturalny barwnik do jajek to dobrze znana kapusta czerwona. Im dłużej gotujemy poszatkowaną kapustę, tym kolor pisanki będzie bardziej intensywny. Im ciemniejszy odcień skorupki, tym również ciemniejszy kolor pisanki. Gotujemy wywar z kapusty 20 minut. Studzimy, dodajemy do niego 2 łyżki octu i wkładamy do niego jajka nawet na całą noc. Jeżeli jajka nie są całe zakryte zalewą to je obracaj, by nie było miejsc bez barwienia, chyba że taki efekt chcesz uzyskać. Osusz jajko i natrzyj je ręcznikiem papierowym nasączonym odrobiną oleju.

Naturalny zielone, pastelowe jajka  – najpierw barwimy jajka na kolor pastelowo niebieski- kapustą czerwoną, ale krótko ok 1 godziny. Później przekładamy jajko do wywaru z kurkumy na 1 godzinę. Jeżeli jajka nie są całe zakryte zalewą to je obracaj, by nie było miejsc bez barwienia, chyba że taki efekt chcesz uzyskać. Osusz jajko i natrzyj je ręcznikiem papierowym nasączonym odrobiną oleju.

Gotowanie w liściach szpinaku daje bardzo delikatny efekt koloru zielonego. Sposób jest taki sam jak z gotowaniem łupin cebuli.

Naturalny różowy, pastelowy kolor jajek – naturalny barwnik do jajek daje wywar z buraka. Im dłużej gotujemy startego buraka, tym kolor pisanki będzie bardziej intensywny. Im ciemniejszy odcień skorupki, tym również ciemniejszy kolor pisanki. Gotujemy wywar z buraka 30 minut. Studzimy, dodajemy do niego 2 łyżki octu i i wkładamy do niego jajka nawet na całą noc. Jeżeli jajka nie są całe zakryte zalewą to je obracaj, by nie było miejsc bez barwienia, chyba że taki efekt chcesz uzyskać. Osusz jajko i natrzyj je ręcznikiem papierowym nasączonym odrobiną oleju.

 

To moje sprawdzone i najlepiej barwiące produkty spożywcze, ale jeżeli jest coś fajnego czego nie uwzględniłam w materiale to daj proszę znać!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *