Zakwas z buraków oczyszcza i wzmacnia krew (zwiększa liczbę czerwonych krwinek) i jest rewelacyjny w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości. Polecany przy przeziębieniach, ogólnym osłabieniu oraz anemii. Obowiązkowy dla dzieci i dorosłych osłabionych po leczeniu antybiotykami! Ponadto buraki obniżają poziom złego cholesterolu i zwiększają odporność. Naukowcy twierdzą, że poprawiają również koncentrację i przeciwdziałają miażdżycy. Czy muszę Cię dalej przekonywać, że jest zdrowy?

Kiszonki są w naszej diecie nieodzowne, jeśli dbamy o figurę oraz pragniemy zachować młodość i witalność na długie lata. Zawarte w nich substancje regulują florę bakteryjną w jelitach, wspomagają trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, a także zmniejszają poziom szkodliwego cholesterolu. Kiszonki regulują metabolizm i ułatwiają wypróżnianie, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie. A co najważniejsze zwiększają przyswajalność żelaza, dodając nam siły, energii i witalności! To szczególnie ważne jeśli jesteś na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej!

Dlaczego warto pić zakwas?

Świetnie odkwaszają organizm, spowalniają procesy gnilne w jelitach oraz pomagają w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu (wspierają nerki, oczyszczają organizm). Zakwas z buraków w naturalny sposób poprawia odporność. Przeciwdziała rozwojowi szkodliwych bakterii i wspomaga pracę wątroby oraz nerek.

Zakwas jest też genialnym napojem energetycznym! W wyraźny sposób dodaje nam energii i siły, wzmacnia kondycję fizyczną i wydolność organizmu.

Zakwas z buraków

Przepis na zakwas z buraków

Potrzebne narzędzia kuchenne

  • Słoik lub ceramiczny/gliniany dzbanek- nie można do zakwasów używać metalowych dzbanków. Szklane lyb ceramiczne naczynie wystarczy przelać wrzątkiem przed przystąpieniem do przygotowania zakwasu.

Na 1 kg buraków używam 2 słoików 1 litrowych

  • Przykrycie- ja używam nakrętki do szklanych słoików

 

Zakwas z buraków

 

Co można dodać do zakwasu?

  • liście chrzanu
  • korzeń chrzanu
  • gorczyce
  • tymianek
  • rozmaryn

Zakwas z buraków

Przygotowanie zakwasu z buraków:

  1. Do 1 litra przegotowanej i wystudzonej wody wsyp 1 łyżkę soli.
  2. Buraki – najlepsze są buraki eko, bo mają w sobie dużo mniej chemii i pestycydów, ale jeśli takich nie masz, to użyj sklepowych tylko dokładnie je obierz.
  3. Obierz je, umyj i pokrój w krążki lub na buraczane frytki i wrzuć je do wyparzonego słoika
  4. Zgnieć czosnek i dodaj z łupinką po 3 ząbki do każdego słoika
  5. Możesz dodać kawałki obranego chrzanu, liście chrzanu, rozmaryn lub tymianek
  6. Zalej buraki zalewą
  7. Jeżeli masz wodę z ogórków lub kapusty kiszonej to dodaj do zakwasu. Przyśpieszy to proces fermentacji buraków. WAŻNE: ta woda musi być z kapusty lub ogórków naturalnie kiszonych bez dodatku octu!
  8. Nic nie może wystawać ponad poziom zalewy – możesz przycisnąć buraki czymś szklanym
  9. Słój szczelnie zakręć.
  10. Po pierwszych dniach może pojawić się piana na powierzchni – zbierz ją żeby nie zapleśniała
  11. Kiszenie trwa od 5-7 dni – kosztuj zakwas codziennie czy dobrze smakuje, odkręcaj go również, by słoik nie wybuchł 🙂
  12. Po 7 dniach zlej zakwas do wyparzonego czystego słoja i trzymaj go w lodówce zakręcony – może tam stać do 2 miesięcy
  13. Zalej te same buraki jeszcze raz zalewą i znów zostaw na 3-5 dni
  14. Zlej drugą porcję zakwasu do kolejengo wyparzonego słoika
  15. Podczas drugiego kiszenia czosnek i buraczki można już jeść, są super chrupiące i lekko ukiszone!

Co się może z zakwasem nie udać?

Jeśli zakwas zapleśnieje (pojawią się takie ogniska dużej pleśni) cały trzeba wylać i buraki wyrzucić.

Piana która powstaje w wyniku fermentacji to nie pleśń, pleśń ma zwartą strukturę i jest toksyczna.

Jak często pić zakwas z buraków?

Zielarze polecają pić pół szklanki zakwasu z buraków co drugi dzień.

Może też pić cyklami oczyszczającymi – pół szklanki codziennie przez dwa tygodnie i 2 tygodnie przerwy.

Zakwas można też łączyć z domowymi wyciskanymi sokami z jabłka, marchewki lub gruszki. Wtedy jest słodszy i dużo bardziej lubiany przez dzieci.

 

Zakwas z buraków

 

Czy można zakwas z buraka podawać dzieciom?

Zakwas jest jedzeniem, nie żadnym suplementem. Można go wprowadzać malutkim dzieciom w ramach rozszerzania diety. 1 łyżeczka co 2 dzień rozcieńczona z wodą będzie dawała świetne rezultaty.

Dzięki wprowadzaniu kiszonek do diety dziecka we wczesnej fazie kształtowania ich smaków, jest duże prawdopodobieństwo, że polubią się z kiszonkami i w dorosłym życiu wprowadzą je regularnie do swojej diety.

Do czego wykorzystać buraki z zakwasu?

  • Buraki z zakwasu świetnie sprawdzają się w połączeniu ze śledziem i ziemniakami.
  • Na kanapce zastępują kiszonego ogórka
  • Pocięte na małe kawałki i podsmażone na patelni są świetna bazą do gulaszy
  • Podsmażone na oliwie podaję z serem kozim i rukolą lub roszponką

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *