Steki wołowe

Steki wołowe to w szczególności przysmak mężczyzn, ale znam też takie kobiety, które "ze wszystkich deserów świata, najbardziej lubią... steka :D". Grillowane czy smażone steki są przysmakiem nie tylko w kuchni amerykańskiej. U nas w Polsce mają swoich wielkich zwolenników.

Jakie mięso na steka?

podział mięsa wołowego

 

Moją ulubioną częścią na steki jest antrykot, z niego otrzymujemy steki o nazwie rib – eye. Posiada charakterystyczne „oko” tłuszczu.

mięso stek rib-eye

usmażone mięso stek rib-eye

Z rostbefu uzyskujemy steki tzw. T – bone i New York. Nazwa T – bone wzięła się od wyglądu steka, gdzie kość ma charakterystyczny kształt litery "T".

mięso stek t-bone

mięso stek t-bone

Stek New York z wyglądu przypomina stan Nowy Jork w USA. Stek okala gruba warstwa tłuszczu i jest mocno marmurkowaty.

mięso stek new york

mapa new york

Polędwica nie jest dobrym mięsem na steka. Ma mało tłuszczu, przez co mięso nie ma w sobie tej wymaganej soczystości i kruchości.

Z łaty przygotowuje się tzw. stek bavette. Wycinany jest z najlepszej części łaty wołowej. Jest cienki, dlatego smażymy go krótko z obu stron. najlepiej kroić go w poprzek by zachować kruche mięso.

mięso stek bravette

Na czym polega sezonowanie mięsa?

Sezonowanie mięsa to jego dojrzewanie. Wołowina sezonowana smakuje zdecydowanie lepiej. Podczas sezonowania wydobywamy z niej to co w mięsie najpyszniejsze i uzyskujemy jego wyjątkowość.

wołowina sezonowana

Są dwa rodzaje sezonowania mięsa

  • sezonowanie na sucho

To przechowywanie surowego mięsa w stałej temperaturze (około 2 – 4 stopnie) i wilgotności około 80%. Mięso dojrzewa od dwóch do czterech tygodni, czasem dłużej. Mięso traci dużo wilgotności (traci na wadze, przez co staje się trochę lżejsze niż pierwotnie). Staje się bardziej kruche i zdecydowane w smaku. To smak ma tutaj największe znaczenie. Steki sezonowane na sucho są zdecydowanie droższe.

  • sezonowanie na mokro

Mięso dojrzewa w opakowaniu próżniowym, w lodówce przez około 2 – 3 tygodnie. Mięso jest soczyste i miękkie. Jego smak nie zmienia się zbytnio. Coraz częściej w dobrych marketach można spotkać porcjowane kawałki steków. One właśnie są sezonowane na mokro. W próżniowym opakowaniu powoli dojrzewają. Możecie sami spróbować sezonować steki na mokro w domu w swojej lodówce.

CIEKAWOSTKA

Wołowina Wagyu z Kobe

Uważana jest za najlepsze mięso na steki na świecie. Podczas grillowania topiący się tłuszcz wydziela unikalny zapach, typowy jedynie dla Wagyu. Rasa ta wywodzi się z Japoni z miasta Kobe. Krowy Wagyu karmione są paszą składających się z naturalnych składników (zboża, ziemniaki, ryż i rośliny strączkowe) a pojone są piwem :D. Co więcej, krowy te są codziennie masowane - pozwala to na równomierne rozkładanie tłuszczu między włóknami mięśniowymi. Cena mięsa waha się między 300-800 $ za 1 kg.

wołowina stek wagyu z kobe

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

13 comments

Reply

Kto to pisał?????? Polędwica jest najbardziej szlachetnym kawałkiem mięsa na steki i nadaje się idealnie! Przy odpowiednim wysmazeniu nie ma sobie równych. Najlepsze restauracje podają steki właśnie z polędwicy.

Agnieszka Jasińska
Reply

Ja to pisałam i biorę odpowiedzialność za to co piszę 🙂 Mając 1 krówkę i mnóstwo części mięsa z niej do zjedzenia, wolę wykorzystać inne części na steka, niż marnować jeden mały kawałek polędwicy, by ją tak po prostu usmażyć na patelni. Świadomość jest ważna, dlatego napisałam ten artykuł.

Reply

Pani Agnieszko,
napisała Pani w artykule, że “polędwica nie jest dobrym mięsem na steka”, a nie, że można ją wykorzystać lepiej, co w mojej opinii jest wprowadzaniem w błąd czytelnika. Wszak to właśnie stek z polędwicy w odpowiednich rękach jest tym najszlachetniejszym i, według wielu, najlepszym.

Agnieszka Jasińska
Reply

Szanuję bardzo każdy kawałek zwierzęcego mięsa, bo jadam go bardzo mało. Forma “nie jest dobrym” jest moją interpretacją, bo wg. mnie tak jest, ale oczywiście Pan również ma rację.

Reply

Stek Nowy York przypomina Manhattan. Poniżej błędnej informacji dodana mapa Manhattanu.

Agnieszka Jasińska
Reply

Ale Manhattan jest w Nowym Yorku 🙂 natomiast masz racje, że info może być zrozumiane błędnie!

Reply

Dobry Stek musi mieć przerost tłuszczu a polędwica ma go bardzo bardzo mało według mnie stek z polędwicy jest suchy

Reply

Suchy? 🙂
To trzeba go dobrze zrobić żeby nie był suchy.
Dla mnie “bzdurne” informacje lub nieumiejętność wypowiedzi bardzo tutaj bije po oczach. A pisanie “jest moją interpretacją” jest zdecydowanie słabe.
Jak można napisać że polędwica nie nadaje się na steka? Najbardziej pożądane mięso na steka to jest właśnie polędwica wołowa.

Agnieszka Jasińska
Reply

Kto co lubi 🙂

Reply

Pani Agnieszko
do czego wg Pani najlepiej wykorzystac polewice?

Agnieszka Jasińska
Reply

Lubię ją obsmażyć na patelni i krótko podpiec.Dla uzyskania stopnia wysmażenia “rar” tylko ją podpiekam i kroję w cienkie plasterki dodając do sałatki. A jeżeli lubisz tatara to już w ogóle będzie super 😀

Reply

Jak dla mnie to najlepsze mięsa mają dobrowolscy. Nie często robię steka, ale jak już to właśnie od nich kupuję mięso. Jest wysokiej jakości, a o jest przecież najważniejsze.

Agnieszka Jasińska
Reply

Prowadzą sprzedaż internetową?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *