Chałka to danie instytucja. Babcie, mamy zawsze robiły najlepszą. Mój przepis na chałkę ma dodatkowy sekret, który jest często pomijany w innych przepisach.

W przygotowaniu dobrej chałki ważny jest czas. Tak. Tutaj nie można nic przyśpieszyć. Ten wypiek potrzebuje miłości …po prostu uczucia. Czym dłużej chałka będzie wyrastać, tym piękniejszy efekt finalny otrzymasz.

Sekret najlepszej chałki

Po pierwsze trzeba zawsze po pierwszym wyrastaniu ciasta, je odgazować. Co to znaczy? Unieść ciasto ponownie, by pozbyć się pęcherzy powietrza w cieście. Bez stresu, drożdże sobie poradzą i znów urosną, ale ten etap jest istotny. Po drugie po rozwałkowaniu ciasta, należy je pociąć na kawałki (może być tylko na 3 części- i możesz upleść tradycyjny warkocz, nie musisz się bawić w zawijanie z 6 kawałków) a następnie każdy pocięty kawałek zrulować w rulonik. Dzięki tej czynności ciasto w środku ma więcej powietrza i po wyrośnięciu będzie jeszcze bardziej pulchne. To jest moja tajemnica pięknej porowatej struktury chałki w środku!

Tak jak napisałam. Możesz zapleść chałkę tylko z 3 części. Nie ma problemu! To twoja chałka!

chałka

Chałka

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 7 g suszonych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 550 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 żółtko + 1 białko do posmarowania chałki
  • 80 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli

Kruszonka:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki zmielonych orzechów (możesz zastąpić mąką)
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Do miski wlej mleko, wsyp drożdże i cukier. Dodaj jajka oraz żółtko. Dodaj mąkę i sól. Ugniataj ciasto w robocie z końcówką hak lub ręcznie, aż wszystko się połączy.  Ciasto musi być sprężyste oraz przestać  się kleić do rąk (nie podsypuj mąki). Dodaj masło i dalej zagniataj. Zostaw ciasto w misce i przykryj ściereczką do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

W trakcie gdy ciasto wyrasta przygotuj kruszonkę. Masło, cukier i zmielone orzechy umieć, aż składniki się połączą razem. Przełóż do miski i wstaw do lodówki.

Wyrośnięte ciasto zagnieć i rozwałkuj na blacie bez podsypywania maki (ciasto jest tłuste i elastyczne).

chałka

Podziel ciasto na 6 części (lub 3).

chałka

Każdą część zroluj w ruloniki.

chałka

Zawijaj zgodnie z instrukcją.

chałka

chałka

chałka

chałka
Przełóż chałkę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryj ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Posmaruj wierzch roztrzepanym białkiem i posyp kruszonką.

chałka

Rozgrzej piekarnik do 180ºC wstaw chałkę do piekarnika i piecz 25 minut. Wyciągnij i wystudź ją całkowicie. To jeż ważny etap tego przepisu!

 

Najbardziej smakuje mi chałka z masłem i miodem! Ale uwielbiam też zjeść ją z dżemem, natomiast masło jest tu obowiązkowe. Nie smaruję chleba masłem, ale do chałki zawsze robię wyjątek!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *