Dyniowe bułeczki z cynamonem

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki zimnego masła niesolonego pociętego w małą kostkę
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki pure z pieczonej dyni

Składniki na nadzienie:

  • 2 szklanki pure z pieczonej dyni
  • 1,5 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru drobnego
  • 3/4 szklanki pokrojonych migdałów (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki rodzynek (opcjonalnie)
  • 1 białko lub całe jajko do posmarowania brzegów ciasta

Składniki na polewę:

  • 1 serek biały Philadelfia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki mleka (dowolny rodzaj)

Pumpkin-Cinnamon-Rolls-2

Przygotowanie ciasta:

Dynię Hokaido ze skórką rozciąć na 6 ćwiartek. Wydrążyć pestki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym z przykryciem. Wsadzić do nagrzanego piekarnika temp. 200 st na ok 50 min. Ostudzić i wsadzić do blendera i zblendować na gładkie pure.

W dużej misce lub misie miksera zmieszaj mąkę, cukier, sól, drożdże i dobrze wymieszaj.
Dodaj masło i wymieszaj za pomocą haka miksera lub wyrabiaj ręką, aż do połączenia się wszystkich składników.
Dodaj jajko i nadal mieszając, dodaj mleko i pure z dyni i wyrabiaj do momentu, gdy ciasto będzie elastyczne i lśniące i przestanie się kleić do rąk. (Jeśli ciasto jest zbyt lepie, dodać trochę mąki).
Umieścić ciasto w wysmarowanej misce masłem i odstawić przykrywając ściereczką na 1,5  godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy w kształcie prostokąta . Dłuższym bokiem prostokąta w naszą stronę,tak by łatwiej było na zwijać ciasto.

Przygotowanie nadzienia:

Na rozwałkowane ciasto nałożyć pure z dyni.

W małej miseczce połączy cukier i cynamon. Posypać po pure z dyni. Na koniec posypać rodzynkami i migdałami.

Zwinąć ciasto dłuższym bokiem od siebie. Posmarować ciasto białkiem lub całym jajkiem.

Pociąć nożem na ok 3-4 cm kawałki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do góry i dołu.

Przykryć ściereczką do ponownego wyrośnięcia na ok 1 godzinę.

Wsadzić do piekarnika i piec w 180 stopniach na ok 20 min, aż uzyskają złoty kolor.

Przygotowanie polewy:

Połączyć biały serek z cukrem pudrem, wanilią i mlekiem. Wymieszać do gładkiej i płynnej konsystencji.

Wyjąć z piekarnika. Odczekać ok 10min  i polać glazurą.

Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

3 comments

Reply

Ile to gramów, tak mniej więcej, 4 łyżki zimnego masła?

Reply

Jedna łyżka to ok 20 g. Jak dasz łyżki czubate to będzie bardziej maślane ciasto! Bez obaw 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *