Zapiekana chałka z kremem angielskim

Składniki na chałkę*:

*można użyć chałkę kupną (najlepsza jest po 2 dnia jak lekko podeschnie)

  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 460 g mąki pszennej typ 550
  • 80 g cukru
  • 2 laski wanilii lub 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 50 g masła roztopionego
  • 150 g letniego mleka
  • 1 żółtko +1 łyżka wody do wysmarowania ciasta
Składniki na krem:
  • 100 g masła miękkiego
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny (można użyć rodzynek)
  • 120 ml whiskey (najlepiej użyć irlandzkiej)*
  • 3 jajka
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka wanilii pasty
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki syropu klonowego

*alkohol można pominąć i użyć gorącą wodę lub herbatę

Przygotowanie chałki:

Świeże drożdże rozpuścić w miseczce z łyżeczką cukru (jeśli dodajemy drożdże suszone można je od razu dodać do mąki).

Mąkę wymieszać z cukrem, wanilią i solą. Następnie dodać jajko, żółtka, masło, rozpuszczone drożdże oraz letnie mleko. Zagnieść gęste i elastyczne ciasto (ręcznie ok. 10 minut, mikserem z hakiem chlebowym ok. 6 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno być wciąż delikatnie lepkie.

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć np. folią spożywczą i pozostawić w ciepły miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto podwoi lub nawet potroi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, zagnieść jeszcze raz i podzielić np. na cztery równe części. Z każdej uformować wałek długości mniej więcej 40 cm i zwinąć warkocz.

Uformowaną chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urośnie.

Wyrośniętą chałkę posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C góra/dół.

Wyrośniętą chałkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35-40 minut, aż stanie się ciemnobrązowa. Jeżeli przypieka się zbyt szybko – można ją przykryć w trakcie pieczenia kawałkiem foli aluminiowej i piec dalej.

Przygotowanie kremu:

Do miseczki wlej whiskey i wsyp żurawinę. Odstaw na ok 30 min. by żurawina zmiękła.

Pokrój chałkę w plasterki ok 1,5 cm a następnie obkrój ze skórki. Posmaruj obficie masłem każdy plasterek z dwóch stron. Połącz ze sobą cukier, cynamon i posypać każdy plasterek chałki. Zwiń każdy plasterek w rulon. Przetnij rulonik na pół i układaj pionowo w formie ok 23 cm średnicy.

Ubij jajka, śmietanę, mleko, wanilię i cukier razem. Jeżeli używasz whiskey to wlej alkohol do kremu razem z namoczoną żurawiną. Jeżeli używasz wody lub herbaty to dodaj tylko namoczoną żurawinę bez płynu. Zalej ruloniki masą. Odstaw całość na 20 minut by chałka wchłonęła krem.

Polej chałkę syropem klonowym.

Wstaw do piekarnika góra/dół nagrzanego do 175 st na ok35-40 min, aż chałka nie nabierze złoto brązowego odcieniu.

Wyciągnij z piekarnika posyp cukrem pudem.

Chałkę można podawać z lodami lub owocowym musem.

 

Uwaga uzależnia 😀 SMACZNEGO 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *