Jeżeli myślisz, że musaka musi być z mięsem, to ten przepis na wegańską musakę z soczewicą zaskoczy się BARDZO. Sos ma też inne genialne zastosowanie. Jakie? Odpowiedź znajdziesz tutaj.

Można by się spierać, skąd tak naprawdę pochodzi musaka. Ale i tak nie zmieni to przecież faktu, że jest to jedna z najpopularniejszych i najsmaczniejszych zapiekanek na świecie.

Okazuje się, że musaka uznawana przez wiele osób za danie greckie, dotarła do Grecji dopiero w XX wieku a wcześniej była już znana w wielu krajach, zwłaszcza wschodnich.

Skąd pochodzi musaka?

  • W Persji musakę robiono z baraniny i bakłażanów.
  • W Egipcie musaka to danie warstwowe z bakłażanów, zielonej papryki i mięsa mielonego w sosie pomidorowym.
  • W Libanie musakę robi się z bakłażanów, cieciorki i ziemniaków w sosie pomidorowym. Jako dodatek podaje się kus-kus.
  • W Turcji musaka to mieszanka z bakłażanów, mięsa mielonego (z baraniny lub wołowiny) i papryki w sosie pomidorowym. Jako dodatek podaje się ryżowy pilaw.

Grecka wersja musaki pod beszamelem została opublikowana w 1910 roku w książce kucharskiej greckiego szefa kuchni Nikolaosa Tselemente. Do dnia dzisiejszego książka kucharska zwana powszechnie Tselemente znajduje się w wielu greckich domach.

Sos beszamelowy w kuchni greckiej wykorzystywany jest do zapiekanek (np mussaka, pasticio) oraz do zapiekanych czy faszerowanych warzyw. Beszamel na wierzchu potrawy zabezpiecza ją przed wysuszeniem i przypaleniem, będąc równocześnie smacznym dodatkiem jeśli go odpowiednio przyprawimy i upieczemy.

To jest moja wegańska musaka z soczewicą. Sos możesz wykorzystać do tradycyjnego makaronu spaghetti bolognese zamiast mięsa- jest genialny! Można go również zapiec pod beszamelem bez bakłażana. Przygotowanie takiego dania zajmie Ci tylko 35 min.

 

Wegańska musaka z soczewicą

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz do posypania

Nadzienie z soczewicy

  • 1,5 szklanki brązowej soczewicy
  • 2 filiżanki (450 g) passaty
  • 1 szklanka (150 g) posiekanych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża posiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1-2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 laska cynamonu lub 1/2 łyżeczki cynamonu
  • sól morska
  • pieprz do smaku

Sos beszamelowy

  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szklanki (480 ml) mleka roślinnego
  • 3 1/2 łyżki (28 g) skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • sól morska
  • pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g wegańskiego sera (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do garnka wlej 3 szklanki wody. Wsyp soczewicę i gotuj pod przykryciem 15 min. Wyłącz gaz i pozostaw 20 min soczewicę pod przykryciem. Powinna wchłonąć całą wodę i pozostać sypka. Ważne by nie mieszać soczewicy podczas gotowania.

Rozgrzej piekarnik do 200 ° C i przygotuj blachę do pieczenia.
Pokrój każdy bakłażan wzdłuż na plasterki grubości 5 mm. Ułóż plastry na blaszce do pieczenia i lekko posmaruj oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika i piecz 10 min do lekko zrumienienia. Po tym czasie obróć plastry bakłażana i piecz kolejne 7 min. Wyciągnij blachę z piekarnika.

W międzyczasie podgrzej 1 łyżkę oliwy na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez około 4-5 minut. Dodaj przecier pomidorowy, posiekane pomidory, wszystkie przyprawy oraz sól i pieprz do smaku oraz miód. Na koniec dodaj do sosu ugotowaną soczewicę i gotuj na wolnym ogniu przez około 7 minut, by soczewica była al dente. Lub dłużej, by płyn z pomidorów odparował, ale nie za bardzo. Ważne żeby sos można było swobodnie rozsmarować na bakłażanach.


Aby uzyskać sos beszamelowy, wlej na patelnię mleko roślinne. Wsyp skrobię kukurydzianą, płatki drożdżowe, sól i pieprz do miseczki i dodaj do mleka. Wymieszaj całość trzepaczką. Dodaj oliwę i zagotuj mieszaninę. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, aż zgęstnieje. Mieszaj ciągle, by nie było grudek. Jesli pozostały jakieś małe nie przejmuj się nimi. Zdejmij sos z ognia i odstaw na bok.

Nasmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne do pieczenia 20 x30 cm lub większe i ułóż 1/3 plastrów bakłażana na dnie naczynia. Na bakłażana połóż 1/2 mieszanki sosu z soczewicą, a następnie znów 1/3 ilość bakłażana i resztę sosu. Na wierzch ułóż ostatnią część bakłażana i polej sosem beszamelowym i równomiernie rozprowadź. Jeśli używasz sera to zetrzyj go na dużych oczkach i posyp po beszamelu.

Wstaw do piekarnika i piecz  30 minut lub do zarumienienia beszamelu. Udekoruj świeżymi ziołami. Poczekaj ok 15 min przed podaniem. Jeśli rozkroisz gorącą musakę wszystkie warstwy się rozjadą. Po 15 min będzie dużo łatwiej pokroić całość!

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *