Jestem z tego przepisu naprawdę dumna! Drożdżowa strucla z marcepanem i jabłkami jest idealna. Puszysta, lekko słodka i jednocześnie wytrawna od jabłek. Może mieć ona postać rulonu lub świątecznego wieńca. To od Ciebie zależy jak ją przygotujesz!

Na drożdżowe mam zawsze ochotę jesienno- zimową porą. A to ciasto rozpływa się w ustach! Moim zdaniem marcepan, jabłka i migdały to najlepsze połączenie składników w zimowym cieście drożdżowym! Przepis nie jest wcale skomplikowany. Najtrudniejsze w nim  jest przenoszenie wieńca (jeśli się na taką formę zdecydujesz) na blachę z papierem do pieczenia. Ale najlepiej poprosić tu kogoś o pomoc!

Z tego przepisu wychodzą dwa duże rulony. Jeżeli chcesz zrobić wieniec, to ta ilość jest niezbędna. Jeżeli chcesz zrobić jeden tradycyjny rulon to możesz przepis podzielić na pół. Ale gwarantuję Ci, że ta strucla jest tak pyszna, że znika w oka mgnieniu.

Strucla z marcepanem i jabłkami w cynamonie

Ciasto:

  • 10 g suszonych drożdży
  • 200ml mleka ciepłego
  • 150 ml wody
  • 2 jajka
  • 60 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 600 g mąki pszennej

 

Nadzienie:

  • 4 jabłka
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru muscovado
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 200 g marcepanu
  • 6 łyżek płatków migdałowych

do posmarowania: jajko roztrzepane z łyżką wody

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 180 st C. Jabłka obierz i pokrój na małe kawałeczki. Przesyp na formę do pieczenia i posyp cukrem, cynamonem i skrobią. Wymieszaj wszystko dokładnie, by mieszanka cukru z przyprawami pokryła jabłka. Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Wyciągnij i odstaw do ostudzenia.

Masło rozpuść i ostudź.Do misy miksera z końcówką hak wsyp wszystkie składniki oprócz masła.  Mąkę dodawaj stopniowo, do czasu aż ciasto będzie miało gładką, niezbyt sztywną konsystencję. Dodaj rozpuszczone masło. Wyrabiaj ciasto, tak by konsystencja ciasta stała się elastyczną kulą. Przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1,5 h.

Ciasto podziel na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt o długości ok. 30×20 cm i grubości max 1 cm. Zetrzyj połowę marcepanu na dużych oczkach bezpośrednio na rozwałkowane ciasto. Następnie rozsyp połowę upieczonych jabłek w cynamonie i połowę płatków migdałowych. Zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku. Dokładnie to samo zrób z drugą częścią ciasta oraz drugą częścią składników.

Na tym etapie możesz zdecydowań jaką formę ma mieć strucla z marcepanem. Albo przygotujesz 2 osobne zwinięte rulony, rozetniesz je i skręcisz, a następnie upieczesz je na blaszce w formie wieńca. Możesz również ich nie łączyć i nie rozcinać i upiec 2 osobne kawałki.

Jeżeli chcesz zrobić wieniec:

Natnij od góry wzdłuż każdy zwinięty rulon na głębokości ok 3 cm, zostawiając  nie przecięty 3cm od góry i od dołu. Sklej ze sobą na górze nieprzeciętym miejscem 2 rulony i zwińć oba pasma na przemian jak warkocz. Końce zlep ze sobą i podwiń pod spód. Posmaruj  rozbełtanym jajkiem i  odstawić do wyrastania na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzej do 170 st C. Strucle przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia (przyda się tu pomoc drugiej osoby, bo trzeba to zrobić szybko i zwinnie) i wstaw do piekarnika. Piec 30 minut. Strucla musi całkowicie wystygnąć, dopiero wtedy możesz ją kroić.

Jeżeli robisz wersję tradycyjnego rulonu:

Posmaruj strucla rozbełtanym jajkiem i  odstawić do wyrastania na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzej do 170 st C. Strucle przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piec 25 minut. Strucla musi całkowicie wystygnąć, dopiero wtedy możesz ją kroić.

strucla z marcepanem

 

 

Forma w postaci rulonu lepiej się transportuje. Jeżeli zdecydujesz się upiec ciasto i chcesz przewieźć je do najbliższych, to ta forma jest wygodniejsza. Ale jeżeli zapraszasz gości do siebie to gwarantuje Tobie, że duży wieniec składający się z dwóch rozciętych rulonów robi efekt WOW.

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

4 comments

Avatar
Reply

Czy można ominąć w tym cieście marcepan?

Agnieszka Jasińska
Reply

Jasne, ale wtedy trzeba podsypać cukrem, by zbalansować słodycz 🙂

Avatar
Reply

Dla mnie to zupełna nowość ale bardzo mnie ciągnie do tego żeby spróbować zrobić taką struclę. 🙂

Agnieszka Jasińska
Reply

Spróbuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *