Podsumowanie 2019 zacznę od porażek...

  • Założyłam sobie na początku roku, że zacznę kręcenie moich filmów kulinarnych i będę je wrzucać na Youtuba, który staje się coraz bardziej popularny w naszym kraju. Dlaczego nie wyszło? Po pierwsze nie umiałam tego sama zorganizować pod kątem sprzętu, ale również organizacji takiego nagrania oraz miejsca nagrania. I chyba też trochę czułam, że taka statyczna forma nagrań nie jest do końca ze mną spójna.

 

  • Bardzo chciałam zrozumieć w 2019 zasady funkcjonowania reklam, postów oraz ich najkorzystniejszych publikacji na Facebooku oraz Instagramie. Nic mi z tego nie wyszło. Nie rozumiem do tej pory jak czerpać wiedzę ze statystyk, kiedy publikować najlepiej posty dla mojej grupy docelowej oraz jak zwiększyć zasięgi, których mechanizmów działania też nie rozumiem. Wszystko robię na czuja, tak jak podpowiada mi serce, a założenie było w styczniu bardzo ambitne... no cóż widocznie albo nie jest mi dane by to zrozumieć, albo nie znalazł się taki, który jest mi to w stanie wytłumaczyć. Więc nie zapisuję zrozumienia tych mechanizmów na kolejny rok, bo jeżeli się zdarzy, że je zrozumiem to chcę się po prostu miło zaskoczyć, że mój humanistyczny umysł ogarnie tą analitykę mediów społecznościowych.

 

 

  • Kolejnym potknięciem, było założenie grupy na Facebooku Akademia Kulinarna dla Dzieci, ale miesiąc później została ze mną rozwiązana współpraca w kwestii warsztatów dla dzieci. Założeniem grupy była wzajemna wymiana informacji warsztatowych między rodzicami i dziećmi. I tutaj jestem najbardziej zawiedziona. Grupa na FB, która miała tętnić życiem, obecnie wygląda jakby była martwa. Dlatego w 2020 roku dostanie drugie życie, ale o tym niebawem :).

 

 

  • Na koniec wspomnę, że planowałam przygotowywać dla Was jeden wpis tygodniowo na bloga. Nie wyszło zdecydowanie! Ilość warsztatów i zleceń spowodowała, że to od czego zaczęłam w przeszłości czyli BLOG został w tym roku najbardziej zaniedbany!

 

 

 

Podsumowanie roku 2019

To się udało w 2019!

 

ZAWODOWO

  • W tym roku udało mi się pracować nie dla pieniędzy, ale dla moich klientów!  Od 3 lat robię to co potrafię najlepiej i klienci to doceniają. Zaczęli zjawiać się sami! Najlepiej wychodzi to właśnie wtedy, kiedy robisz to co lubisz, bo robisz to wtedy prawdziwie od serca!

 

 

  • Prowadząc warsztaty w Katowicach, Zabrzu, Krakowie, Warszawie oraz Gorzowie Wielkopolskim i Poznaniu poznałam w sumie ok 650 osób z Polski oraz z zagranicy, które chciały się nauczyć gotować lub po prostu spędzić fajnie czas z innymi osobami zakręconymi na punkcie jedzenia. W ciągu 2019 przeprowadziłam 45 warsztatów, w tym również 10 warsztatów po angielsku dla obcokrajowców lub studentów i uczniów będących na wymianie międzynarodowej w Polsce.

 

 

  • Rozpoczęłam współpracę z TVP3 Katowice! Cieszy mnie tutaj fakt, że gotowanie jest ma nic wspólnego z polityką. Dzięki temu projektowi zrozumiałam mechanizmy tworzenia programów kulinarnych. Poczułam flow w tym temacie i nabrałam dużego doświadczenia, którego nie można się nauczyć tylko podpatrując innych. Nagraliśmy w sumie 15 odcinków programu "To już piątek" i zebrałam wszystkie dania z tego programu przygotowując darmowego e-booka oraz 20 odcinków programu" Przepis na Dziś", gdzie wraz z moim gościem przygotowuję moje autorskie dania. To daje w sumie 35 odcinków moich własnych programów kulinarnych!

 

 

  • Zrealizowałam fajne projekty z Sląskie Smaki, a wszystko przez to, że 3 lata temu podjęłam decyzję o wzięciu udziału w konkursie kulinarnym jako amator i kontynuowałam udział w tym konkursie corocznie! To jest przykład na to, że warto startować w zawodach i konkursach, bo nigdy nie wiecie, kto dostrzeże w Was potencjał! Poznałam również tutaj cudownych ludzi, takich jak Agnieszka Sikorska, Agnieszka Łach, Bożena Zaskórska- świetny fotograf, Artur,Remek, Dobrawa,...i mnóstwo innych cudnych osób, którzy kochają swoją pracę!

 

 

  • Przeprowadziłam 5 dużych szkoleń kulinarnych w restauracjach/kawiarniach/ bistro, które poprosiły mnie o przygotowanie menu i nowych receptur na dania. Mając szerokie pole działania udało mi się wdrożyć nowe przepisy z pozytywnym odbiorem nowych i starych gości! (Miejsca nadal stale odwiedzam i sprawdzam ich "jakość". Cieszą się one dużą ilością odwiedzin, co cieszy mnie jeszcze bardziej.) Nie chodzi o to, by zrobić rewolucję kulinarną w danym miejscu niczym Magda G. ale o to by poznać potrzeby właścicieli i przygotować dania i menu pod grupę docelową/ gości, którzy odwiedzają to miejsce.

 

 

PRYWATNIE

  • Skończyłam podyplomowo studia rolnicze! Zawsze marzyłam o tym by poznać etapy uprawy roślin i hodowli zwierząt, które lądują na naszych talerzach. Teraz prowadząc warsztaty kulinarne nie tylko wiem jak przygotować danie, ale również wiem, jak produkty na to danie są uprawiane, nawożone i przechowywane by do nas trafić. To był bardzo owocny rok w tym zakresie!

 

 

  • Schudłam 8 kg ćwicząc z Ewą Chodakowską. Tego nie planowałam tworząc podsumowanie 2018 roku. To się stało z dnia na dzień. Bezszelestnie (wtedy mi się wydawało, że to się stało bezszelestnie) rozrastałam się na boki. Do dnia dzisiejszego ćwiczę 4-5 dni w tygodniu i 7.01.2020 minie rok odkąd zaczęłam systematycznie ćwiczyć ! Jestem dzięki temu silniejsza i dużo pewniejsza siebie!

 

 

  • Zrealizowałam pierwszy i główny punkt z prywatnej listy (a bardziej zjawisko) zapisany w kalendarzu na 2019- zobaczyć zorze polarną! Zobaczyłam ją spędzając Nowy Rok na kole podbiegunowym. Pokochałam ją oraz koło podbiegunowe całym sercem.  Chciałabym móc ją znów zobaczyć również w tym roku!

 

A co Tobie udało się zrealizować w 2019? Jest coś co Cię zmotywowało? A może jest coś co kompletnie nie poszło po twojej myśli? Porażki też są w życiu ważne! Dzięki nim mamy osiągnięcia i co najważniejsze doceniamy te osiągnięcia patrząc przez pryzmat porażek!

Moje plany na rok 2020 znajdziecie w kolejnym poście! 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *