Masło wegańskie

Robiąc torty na zamówienie, mam również zamówienia na torty wegańskie. Potrzeba jest matką wynalazków, dlatego stworzyłam przepis na swoje własne masło wegańskie. I nie mam tu na myśli margaryny, która w smaku jest okropna i nie sprawdza się w kremach tortowych, tylko cudnie aksamitne w smaku smarowidło wegańskie.

Co to jest masło wegańskie?

Powstaje z połączenia mleka sojowego, oleju kokosowego i oleju z pestek winogron, który jest bezwonny i nie wpływa na smak masła. Czyli z samych tłuszczy, które emulguje się tak jak domowy majonez. W konsekwencji powstaje cudowne masło wegańskie! Trzeba je trzymać w lodówce, by miało stałą konsystencję. Jeżeli chcecie by kolorem przypominało to tradycyjne dodajcie odrobinę kurkumy!

Masło wegańskie

Składniki:

  • 150 ml mleka sojowego
  • 150 ml oleju kokosowego (rafinowanego, bezzapachowego)
  • 150 ml oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Przygotowanie:

Olej kokosowy rozpuść w garnuszku i odstaw do przestudzenia.

Do wysokiego, wąskiego naczynia wlej mleko sojowe i ocet. Blenderem ręcznym lub w kielichowym zblenduj mleko i ocet 2 minuty.  Ciągle blendując cienką stróżką wlej olej z pestek winogron, a następnie wystudzony olej kokosowy. Plastikowe pudełko do przechowywania wypełnij folią spożywczą. Wlej masę „maślaną” do pudełka i wstaw do lodówki. Schłodź ok 3 godzin.

Wyciągnij masło z pudełka i odwiń folię. Smaruj i krój jak tradycyjną kostkę masła.

Moja wersja przygotowana jest pod krem do tortu i nie zawiera żadnych dodatków. Jeżeli chcecie otrzymać „masło” smakowe wystarczy dodać zioła suszone, sól, czosnek, cokolwiek co lubicie. 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

26 comments

Reply

Wygląda świetnie! 🙂 Smakuje jak prawdziwe masło?

Reply

Jak masło, ale wegańskie 🙂 To taka gęsta forma wegańskiego majonezu bardziej maślanego 🙂

Reply

Jak długo można je przechowywać?

Reply

Ok 1 tygodnia 🙂

Reply

Czy można użyć mleka owsianego?

Reply

Jasne 🙂 też będzie pyszne!

Reply

Czy można jakość zagęścić bo ma konsystencje gęstego majonezu po 12godzinach,dziekuje

Reply

Olej kokosowy najlepiej utwardza, bo podczas schładzania tężeje. Spróbuj dać do zamrażalki to też działa 🙂

Reply

Czy tym kremem tynkowała Pani tort czy tylko przekładała? Masełko twardnieje tak jak tradycyjne?

Reply

Do tynkowania trzeba je bardzoooo schłodzić i szybko zjeść 😀

Reply

Czy mogę użyć inne mleko niż sojowe?

Reply

Sojowe w tym wypadku ma wytrawny smak. Inne dają słodkawy posmak masła.

Reply

A nie jest tak, że mleko sojowe jest źródłem lecytyny, dzięki czemu faza wodna i tłuszczowa emulgują.
Z innym mlekiem niż sojowe może się udać>

Reply

Próbowałam z różnymi mlekami i faktycznie tutaj ma znaczenie lecytyna z soi, więc na nim wychodzi najlepiej!

Reply

Witam. Czy mogę użyć oleju z awokado lub orzechów włoskich zamiast tego z pestek winogron? 🙂

Reply

Jasne! 😀

Reply

Co można dać zamiast octu jablkowego? Sok z cytryny niestety odpada

Reply

Ocet ryżowy też jest ok.

Reply

Mam ogromną prośbę o radę – potrzebuję zrobić tort bezmleczny – dekorowany w typie drip – czyli krem najlepiej coś a la maślany. Czy zna może Pani jakieś masło które najlepiej użyć w takim wypadku? nie bardzo mam czas na eksperymenty, bo to na sobotę. W necie polecają Alsan, ale może coś bez palmowego też jest godne uwagi? Będę bardzo wdzieczna za radę , bo z tego co czytałam to chyba to masło nie będzie dobre do tego rodzaju dekoracji? 🙂

Reply

Tłuszcze palmowe są twarde i usztywniają „masło” dlatego są dodawane do tych roślinnych. Fajne jest z firmy Naturli bez palmowego. To jego skład: „organiczne masło shea 43%, woda, organiczny olej kokosowy 21%,
organiczny olej rzepakowy 11%, sól, organiczne migdały 1%, organiczny sok marchewkowy, emulgator:lecytyna, sok cytrynowy, aromaty naturalne. Może zawierać śladowe ilości orzechów laskowych, nerkowców, pistacij.”

Reply

Pani Agnieszko czy olej rzepakowy możemy zastąpić innym?
Z tego co pamiętam olej rzepakowy nie jest idealnym dla naszego zdrowia z drugiej strony posiada, chłonie bardzo np. glifosad.

Reply

Ten tłoczony na zimno jest zdrowy. Tego taniego sklepowego w plastikowych butelkach należy unikać. Ale oczywiście, każdy rodzaj oleju można zamieniać swoim swoim ulubionym! 🙂

Reply

Mogę zastąpić olej kokosowy olejem migdałowym?

Reply

Tylko olej kokosowy ma „stałą” konsystencję. Dlatego ma to formę masła.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *