Masło wegańskie

Robiąc torty na zamówienie, mam również zamówienia na torty wegańskie. Potrzeba jest matką wynalazków, dlatego stworzyłam przepis na swoje własne masło wegańskie. I nie mam tu na myśli margaryny, która w smaku jest okropna i nie sprawdza się w kremach tortowych, tylko cudnie aksamitne w smaku smarowidło wegańskie.

Co to jest masło wegańskie?

Powstaje z połączenia mleka sojowego, oleju kokosowego i oleju z pestek winogron, który jest bezwonny i nie wpływa na smak masła. Czyli z samych tłuszczy, które emulguje się tak jak domowy majonez. W konsekwencji powstaje cudowne masło wegańskie! Trzeba je trzymać w lodówce, by miało stałą konsystencję. Jeżeli chcecie by kolorem przypominało to tradycyjne dodajcie odrobinę kurkumy!

Masło wegańskie

Składniki:

  • 150 ml mleka sojowego
  • 150 ml oleju kokosowego (rafinowanego, bezzapachowego)
  • 150 ml oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Przygotowanie:

Olej kokosowy rozpuść w garnuszku i odstaw do przestudzenia.

Do wysokiego, wąskiego naczynia wlej mleko sojowe i ocet. Blenderem ręcznym lub w kielichowym zblenduj mleko i ocet 2 minuty.  Ciągle blendując cienką stróżką wlej olej z pestek winogron, a następnie wystudzony olej kokosowy. Plastikowe pudełko do przechowywania wypełnij folią spożywczą. Wlej masę „maślaną” do pudełka i wstaw do lodówki. Schłodź ok 3 godzin.

Wyciągnij masło z pudełka i odwiń folię. Smaruj i krój jak tradycyjną kostkę masła.

Moja wersja przygotowana jest pod krem do tortu i nie zawiera żadnych dodatków. Jeżeli chcecie otrzymać „masło” smakowe wystarczy dodać zioła suszone, sól, czosnek, cokolwiek co lubicie. 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

22 comments

Avatar
Reply

Wygląda świetnie! 🙂 Smakuje jak prawdziwe masło?

Agnieszka Jasińska
Reply

Jak masło, ale wegańskie 🙂 To taka gęsta forma wegańskiego majonezu bardziej maślanego 🙂

Avatar
Reply

Jak długo można je przechowywać?

Agnieszka Jasińska
Reply

Ok 1 tygodnia 🙂

Avatar
Reply

Czy można użyć mleka owsianego?

Agnieszka Jasińska
Reply

Jasne 🙂 też będzie pyszne!

Avatar
Reply

Czy można jakość zagęścić bo ma konsystencje gęstego majonezu po 12godzinach,dziekuje

Agnieszka Jasińska
Reply

Olej kokosowy najlepiej utwardza, bo podczas schładzania tężeje. Spróbuj dać do zamrażalki to też działa 🙂

Avatar
Reply

Czy tym kremem tynkowała Pani tort czy tylko przekładała? Masełko twardnieje tak jak tradycyjne?

Agnieszka Jasińska
Reply

Do tynkowania trzeba je bardzoooo schłodzić i szybko zjeść 😀

Avatar
Reply

Czy mogę użyć inne mleko niż sojowe?

Agnieszka Jasińska
Reply

Sojowe w tym wypadku ma wytrawny smak. Inne dają słodkawy posmak masła.

Avatar
Reply

A nie jest tak, że mleko sojowe jest źródłem lecytyny, dzięki czemu faza wodna i tłuszczowa emulgują.
Z innym mlekiem niż sojowe może się udać>

Agnieszka Jasińska
Reply

Próbowałam z różnymi mlekami i faktycznie tutaj ma znaczenie lecytyna z soi, więc na nim wychodzi najlepiej!

Avatar
Reply

Witam. Czy mogę użyć oleju z awokado lub orzechów włoskich zamiast tego z pestek winogron? 🙂

Agnieszka Jasińska
Reply

Jasne! 😀

Avatar
Reply

Co można dać zamiast octu jablkowego? Sok z cytryny niestety odpada

Agnieszka Jasińska
Reply

Ocet ryżowy też jest ok.

Avatar
Reply

Mam ogromną prośbę o radę – potrzebuję zrobić tort bezmleczny – dekorowany w typie drip – czyli krem najlepiej coś a la maślany. Czy zna może Pani jakieś masło które najlepiej użyć w takim wypadku? nie bardzo mam czas na eksperymenty, bo to na sobotę. W necie polecają Alsan, ale może coś bez palmowego też jest godne uwagi? Będę bardzo wdzieczna za radę , bo z tego co czytałam to chyba to masło nie będzie dobre do tego rodzaju dekoracji? 🙂

Agnieszka Jasińska
Reply

Tłuszcze palmowe są twarde i usztywniają „masło” dlatego są dodawane do tych roślinnych. Fajne jest z firmy Naturli bez palmowego. To jego skład: „organiczne masło shea 43%, woda, organiczny olej kokosowy 21%,
organiczny olej rzepakowy 11%, sól, organiczne migdały 1%, organiczny sok marchewkowy, emulgator:lecytyna, sok cytrynowy, aromaty naturalne. Może zawierać śladowe ilości orzechów laskowych, nerkowców, pistacij.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *