Masło wegańskie
Robiąc torty na zamówienie, mam również zamówienia na torty wegańskie. Potrzeba jest matką wynalazków, dlatego stworzyłam przepis na swoje własne masło wegańskie. I nie mam tu na myśli margaryny, która w smaku jest okropna i nie sprawdza się w kremach tortowych, tylko cudnie aksamitne w smaku smarowidło wegańskie.
Co to jest masło wegańskie?
Powstaje z połączenia mleka sojowego, oleju kokosowego i oleju z pestek winogron, który jest bezwonny i nie wpływa na smak masła. Czyli z samych tłuszczy, które emulguje się tak jak domowy majonez. W konsekwencji powstaje cudowne masło wegańskie! Trzeba je trzymać w lodówce, by miało stałą konsystencję. Jeżeli chcecie by kolorem przypominało to tradycyjne dodajcie odrobinę kurkumy!
Masło wegańskie
Składniki:
- 150 ml mleka sojowego
- 150 ml oleju kokosowego (rafinowanego, bezzapachowego)
- 150 ml oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Przygotowanie:
Olej kokosowy rozpuść w garnuszku i odstaw do przestudzenia.
Do wysokiego, wąskiego naczynia wlej mleko sojowe i ocet. Blenderem ręcznym lub w kielichowym zblenduj mleko i ocet 2 minuty. Ciągle blendując cienką stróżką wlej olej z pestek winogron, a następnie wystudzony olej kokosowy. Plastikowe pudełko do przechowywania wypełnij folią spożywczą. Wlej masę „maślaną” do pudełka i wstaw do lodówki. Schłodź ok 3 godzin.
Wyciągnij masło z pudełka i odwiń folię. Smaruj i krój jak tradycyjną kostkę masła.
Moja wersja przygotowana jest pod krem do tortu i nie zawiera żadnych dodatków. Jeżeli chcecie otrzymać „masło” smakowe wystarczy dodać zioła suszone, sól, czosnek, cokolwiek co lubicie.
26 comments
Tova
Wygląda świetnie! 🙂 Smakuje jak prawdziwe masło?
Agnieszka Jasińska
Jak masło, ale wegańskie 🙂 To taka gęsta forma wegańskiego majonezu bardziej maślanego 🙂
Monika
Jak długo można je przechowywać?
Agnieszka Jasińska
Ok 1 tygodnia 🙂
Wiktoria Śliwowska
Czy można użyć mleka owsianego?
Agnieszka Jasińska
Jasne 🙂 też będzie pyszne!
Irena
Czy można jakość zagęścić bo ma konsystencje gęstego majonezu po 12godzinach,dziekuje
Agnieszka Jasińska
Olej kokosowy najlepiej utwardza, bo podczas schładzania tężeje. Spróbuj dać do zamrażalki to też działa 🙂
Joanna
Czy tym kremem tynkowała Pani tort czy tylko przekładała? Masełko twardnieje tak jak tradycyjne?
Agnieszka Jasińska
Do tynkowania trzeba je bardzoooo schłodzić i szybko zjeść 😀
Ewelina
Czy mogę użyć inne mleko niż sojowe?
Agnieszka Jasińska
Sojowe w tym wypadku ma wytrawny smak. Inne dają słodkawy posmak masła.
Mati
A nie jest tak, że mleko sojowe jest źródłem lecytyny, dzięki czemu faza wodna i tłuszczowa emulgują.
Z innym mlekiem niż sojowe może się udać>
Agnieszka Jasińska
Próbowałam z różnymi mlekami i faktycznie tutaj ma znaczenie lecytyna z soi, więc na nim wychodzi najlepiej!
Karola
Witam. Czy mogę użyć oleju z awokado lub orzechów włoskich zamiast tego z pestek winogron? 🙂
Agnieszka Jasińska
Jasne! 😀
Kasia
Co można dać zamiast octu jablkowego? Sok z cytryny niestety odpada
Agnieszka Jasińska
Ocet ryżowy też jest ok.
MG
Mam ogromną prośbę o radę – potrzebuję zrobić tort bezmleczny – dekorowany w typie drip – czyli krem najlepiej coś a la maślany. Czy zna może Pani jakieś masło które najlepiej użyć w takim wypadku? nie bardzo mam czas na eksperymenty, bo to na sobotę. W necie polecają Alsan, ale może coś bez palmowego też jest godne uwagi? Będę bardzo wdzieczna za radę , bo z tego co czytałam to chyba to masło nie będzie dobre do tego rodzaju dekoracji? 🙂
Agnieszka Jasińska
Tłuszcze palmowe są twarde i usztywniają „masło” dlatego są dodawane do tych roślinnych. Fajne jest z firmy Naturli bez palmowego. To jego skład: „organiczne masło shea 43%, woda, organiczny olej kokosowy 21%,
organiczny olej rzepakowy 11%, sól, organiczne migdały 1%, organiczny sok marchewkowy, emulgator:lecytyna, sok cytrynowy, aromaty naturalne. Może zawierać śladowe ilości orzechów laskowych, nerkowców, pistacij.”
Robert
Pani Agnieszko czy olej rzepakowy możemy zastąpić innym?
Z tego co pamiętam olej rzepakowy nie jest idealnym dla naszego zdrowia z drugiej strony posiada, chłonie bardzo np. glifosad.
Agnieszka Jasińska
Ten tłoczony na zimno jest zdrowy. Tego taniego sklepowego w plastikowych butelkach należy unikać. Ale oczywiście, każdy rodzaj oleju można zamieniać swoim swoim ulubionym! 🙂
Ania
Mogę zastąpić olej kokosowy olejem migdałowym?
Agnieszka Jasińska
Tylko olej kokosowy ma „stałą” konsystencję. Dlatego ma to formę masła.