Jakie było moje zdziwienie, gdy kilka lat temu dowiedziałam się, że naleśnik można upiec! I w sumie nie rozumiem czemu mnie to zdziwiło, skoro składniki są takie same jak na ciasto. Od tamtej pory, gdy nie mam czasu stać przy patelni i smażyć tradycyjnych naleśników, robię jednego pieczonego w piekarniku!

Przepisów na pieczony naleśnik (zwany dutch baby) testowałam sporo i każdy ma jakieś swoje pomysły. Myślę natomiast, że najbardziej mi smakuje przepis Nigelli Lawson (choć zamieniam gałkę muszkatołową na cynamon) . Cudne w tym przepisie jest to, że miksujecie wszystko razem i wylewacie do naczynia żaroodpornego (nie potrzebna jest do tego żeliwna patelnia), czekacie 20 min i naleśnik robi się sam!

Teraz już nie możesz wymyślić sobie argumentu, że nie masz czasu. Upieczony naleśnik oprósz cukrem pudrem lub polej miodem. Podawaj ze świeżymi owocami, ale te mrożone też będą super.

Pieczony naleśnik z owocami

Składniki:

  • 3 jajka
  • 150 ml mleka (ja używam migdałowego)
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru (można użyć miodu)
  • 1 wanilia (lub cukier waniliowy- wtedy pomijasz 1 łyżkę cukru powyżej)
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 25 g masła

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220 ° C z termoobiegiem. Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika, aby się nagrzało podczas przygotowywania ciasta. Ja mam żeliwną patelnię i robię pieczonego naleśnika na niej, ale takie tradycyjne naczynie żaroodporne przezroczyste lub ceramiczne do pieczenia tarty też tej dobre. Ważne, żeby forma nie miała wyciąganego spodu.

Mikserem ubij jajka z cukrem pudrem, aż będą lekkie i puszyste. Wlej mleko, mąkę, wanilię, sól i cynamon do jajek i ubijaj, aż ciasto będzie bez grudek.
Wyjmij gorące naczynie z piekarnika i ostrożnie włóż masło do naczynie. Potrząśnij naczyniem, by masło pokryło dni i delikatnie boki (3 cm) i się stopiło w naczyniu, a następnie szybko wlej ciasto i włóż do piekarnika.


Piecz aż pieczony naleśnik będzie nadmuchany i złocisty, około 18–20 minut.
Podawaj posypany cukrem pudrem i z sezonowymi owocami.

Jesienią świetnie sprawdzą się tu duszone jabłka. Zimą pieczony naleśnik będzie cudny ze śliwkową konfiturą, a wiosną i latem uwielbiam go podawać z sezonowymi owocami.

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *