Chciałam przygotować jagodzianki, ale... nazwę je drożdżówkami. Dlaczego?

Podczas rozpłaszczania ciasta zrobiłam je za cienkie (bo chciałam więcej farszu niż ciasta) i moje owoce wyszły spod ciasta podczas pieczenia. Dzięki temu drożdżówka z owocami i kruszonką jest cudnie maślana i aż rozpływała się w ustach, a owoce na górze nie ograniczały jej wyrośnięcia.Były już wersje drożdżówek z truskawkami i rabarbarem . Te  z jagodami są cudnie delikatne. Jestem z efektu bardzo zadowolona, choć nie mogę ich nazwać jagodziankami, bo jagody znalazły sposób na wyjście ze środka. Ale UWAGA na przepis....tak szybko jeszcze nigdy żadne drożdżówki się nie skończyły! Są świetne!!

Drożdżówki z jagodami i kruszonką

Ciasto na 18 drożdżówek:

  • 600 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży suszonych
  • 150 g cukru
  • 5 żółtek
  • 130 g stopionego i ostudzonego masła
  • 300 ml mleka(można użyć tradycyjnego lub roślinnego)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 500 g jagód lub borówek

Do posmarowania: roztrzepane białko (pozostałe po żółtkach)

Kruszonka:

  • Przepis na kruszonkę znajdziecie tutaj!

 

Przygotowanie:

Masło rozpuść w garnku i ostudź. Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże suszone, cukier, jajka, mleko oraz sól. Wszystko razem wyrób robotem z końcówką hak lub ręcznie do połączenia się składników.Wyrabiaj 5 min. Powoli wlewaj masło i nadal wyrabiaj ciasto 5 min. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość. Przykryj górę miski ściereczką. Gdy jest zimno wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego góra/dół 50 st i zostawiam je przy uchylonych drzwiczkach piekarnika na 1,5 godziny.

drożdżówka z owocami

Przygotuj kruszonkę mieszając ze sobą wszystkie składniki i odstaw ją do lodówki na 20 min.

Dużą blachę i małą blaszkę (do 16 drożdżówek potrzebne będą 2 blachy- 1 duża oraz 1 mniejsza) wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta uformuj 16 kuleczek, lekko je spłaszczając i robiąc z nich płaski placek. Na środek placka ułóż 2 łyżki jagód lub 1,5 łyżki borówek i sklej placek jak pieróg na pół, formując kształt prostokątnej jagodzianki. Sklejenia podwiń pod spód. Układaj drożdżówki na blaszce i posmaruj drożdżówki z jagodami białkiem. Pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Odrywając schłodzoną kruszonkę, nakładaj ją na górę drożdżówki.

                  

Piekarnik nagrzej do 190 st z termoobiegiem. Wstaw drożdżówki do piekarnika i piecz po 1 blaszce 25 min. do zrumienienia.

Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Ten przepis jest świetny i sprawdzi się do każdych owoców! Wbrew pozorom ciasto nie jest słodkie, słodycz daje kruszonka. Całość komponuje się rewelacyjnie z kwaskowatymi jagodami!

Kalorie: 1 szt waży 150 g - 370 kcal

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *