Tradycyjne placuszki lub amerykańskie pancake robił z Was pewnie każdy. Dobra...prawie każdy. Dodanie do surowego ciasta jagód lub borówek jest fajnym pomysłem, by coś zmienić w tradycyjnym przepisie. Placuszki jogurtowe z jagodami z tego przepisu wychodzą cudnie puszyste i znikają w oka mgnieniu z talerza!

Ciasto ma konsystencję gęstego ciasta na naleśniki. Kształt nie musi być idealnie okrągły! Gdy są nie regularne od razu przynajmniej widać, że to pyszna i domowa produkcja.

 

Placuszki jogurtowe z jagodami

Składniki na 16 szt

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju + 3 łyżki do smażenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka jagód

Dodatkowo:

jogurt, jagody, miód

 

Przygotowanie:

Wymieszaj jogurt z jajkami, olejem i cukrem waniliowym za pomocą widelca. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Dodaj jagody i delikatnie wymieszaj łyżką. Odstaw na 15 min.

Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oleju, nakładaj po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, zachowując odstępy pomiędzy.

Smaż na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).

Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym, bo jagody puszczają trochę cukru i wody i patelnia będzie się przypalać.

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *