Tradycyjne placuszki lub amerykańskie pancake robił z Was pewnie każdy. Dobra…prawie każdy. Dodanie do surowego ciasta jagód lub borówek jest fajnym pomysłem, by coś zmienić w tradycyjnym przepisie. Placuszki jogurtowe z jagodami z tego przepisu wychodzą cudnie puszyste i znikają w oka mgnieniu z talerza!
Ciasto ma konsystencję gęstego ciasta na naleśniki. Kształt nie musi być idealnie okrągły! Gdy są nie regularne od razu przynajmniej widać, że to pyszna i domowa produkcja.
Placuszki jogurtowe z jagodami
Składniki na 16 szt
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju + 3 łyżki do smażenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka jagód
Dodatkowo:
jogurt, jagody, miód
Przygotowanie:
Wymieszaj jogurt z jajkami, olejem i cukrem waniliowym za pomocą widelca. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Dodaj jagody i delikatnie wymieszaj łyżką. Odstaw na 15 min.
Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oleju, nakładaj po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, zachowując odstępy pomiędzy.
Smaż na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).
Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym, bo jagody puszczają trochę cukru i wody i patelnia będzie się przypalać.