Bezglutenowe ciasto z białą czekoladą

Przeciwnikiem glutenu nie jestem, ale jeżeli można czasem zjeść coś słodkiego bez białej mąki to ja bardzo chętnie! Szczególnie jeżeli mowa w ogóle o czymś słodkim 😀

Bezglutenowe ciasto z białą czekoladą to taka wersja brownie tyko, że zamiast ciemnej czekolady używamy w przepisie białej. Ciasto jest bardzo mokre i wilgotne w środku. Tutaj pieczenie do tzw. "suchego patyczka" nie istnieje!

 

Bezglutenowe ciasto z białą czekoladą
Składniki:
  • 250 g migdałów
  • 250 g białej czekolady
  • 200 g cukru trzcinowego lub kokosowego
  • 200 g oleju kokosowego
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:

W młynku do kawy zmiel całe migdały. Czekoladę pokrój na drobne kawałeczki.
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj migdały, czekoladę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj masę.

Olej kokosowy rozpuść w garnku, lekko ostudź i powoli wlej do ciasta. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.

Wlej masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy tortowej 22 cm.
Piecz 40 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto po wyjęcia jest bardzo płynne. Odstaw do całkowitego ostudzenia.

Wyłóż na górę dżem z kwaśnych owoców i obsyp cukrem pudrem.

 

Możecie zamienić białą czekoladę na gorzką lub zmieszać gorzką z mleczną. Ciasto jest najlepsze drugiego dnia po upieczeniu. Nawet 3 dnia jest nadal wilgotne!

 

Print Friendly

Podobne przepisy