Congee (czy. kondzi) to proste i pysznie danie pochodzące z Chin. Najlepsze w nim jest to, że podczas gotowania ryżu możesz śmiało o nim zapomnieć na prawie godzinę i zająć się innymi ważnymi rzeczami, jakie aktualnie zaprzątają ci głowę. Przepis jest niebywale prosty, a danie niesamowicie smaczne! Ten chiński przepis podbija internet! Sprawdź czy masz potrzebne składniki w swojej kuchni.

Sekretem dania są dobrze dobrane proporcje ryżu do wody. By uzyskać kremową, a zarazem kleikową konsystencję ryży do congee należy trzymać się zasady 1:5. Na 1 szklankę ryżu przypada 5 szklanek wody.

Samo słowo congee oznacza kleik ryżowy i jest jadany w Azji głównie na śniadanie w wersji wytrawnej. Nie pokładałam w tym przepisie jakiś olbrzymich nadziei, ale jak spróbowałam całości to żałuję, że zrobiłam go tak późno!

 

Całą robotę robi tu świeży imbir, który dodaje się do gotującego ryżu. I choć to tylko 3 plasterki, to zmienia on smak potocznej ryżanki diametralnie. Podsmażone boczniaki wraz z naturalnie warzonym sosem sojowym Kikkoman i syropem z agawy tworzą gęsty, słodko-kwaśny sos, który idealnie podkręca delikatny i mało wyraźny smak boczniaków.

Nie pozostaje mi nic innego jak zachęcić Cię byś tego spróbował!

 

Congee z boczniakami

składniki:

  • 1 szklanka ryży długoziarnistego lub jaśminowego
  • 5 szklanek wody
  • 3 plasterki imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 200 g boczniaków
  • 4 4 łyżki naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman
  • 2 łyżeczki syropu z agawy
  • 1/2 łyżeczka pieprzu

Do podania:

  • 1 pęczek szczypiorku

Ryż wsyp na sitko, przelej go wodą z kranu i dokładnie opłucz. Do garnka wlej odmierzoną ilość wody, imbir oraz sól i dodaj przepłukany ryż. Gotuj całość pod przykryciem na minimalnym ogniu 50 minut. W tym czasie boczniaki pokrój na grube paski. Na patelnię wlej olej oraz olej sezamowy, a kiedy będzie bardzo gorący, wrzuć grzyby i ich nie mieszaj przez pierwsze 5 min. Pozwól im się smażyć.

Gdy zaczną być rumiane dopiero wtedy je wymieszaj i obróć. Znowu smaż 5 minut, a następnie wlej sos sojowy, syrop z agawy oraz pieprz i zacznij intensywnie mieszać.

Grzyby muszą pokryć się sosem. Kiedy sos odparuje, grzyby przełóż do miski. Gorący kleik ryżowy nałóż do miseczek, na wierzch nałóż grzyby, polej sosem kleik i posyp posiekanym szczypiorkiem. Podawaj od razu gorący.

 

Boczniaki możesz zamienić na pokrojone w mniejsze kawałki bakłażana i przygotować go dokładnie w ten sam sposób.

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *