Jeżeli macie dość tradycyjnej owsianki na śniadanie, spróbujcie tego przepisu! W jesienne poranki znacznie częściej sięgam po śniadania na ciepło i pobudzam się przyprawami i aromatami z całego świata, a chałwa dyniowa ma to wszystko czego potrzebuję z rana!

Co to jest chałwa?

Chałwa jest to wyrób cukierniczy powstały z cukru, orzechów, wody i odrobiny tłuszczu (oleju lub ghee). Chałwa ma swoje korzenie w wielu kulturach, takich jak Turcja- turecka chałwa, Indie- indyjski Karachi Halwa i Hiszpania- hiszpański Turron.

W Indiach przygotowuje się również chałwę z wielu warzyw. Idealnie sprawdza się do tego marchew, dynia lub słodkie bataty. To sprawia, że danie lub też deser jest bardziej pożywne w porównaniu do opartej na orzechach i cukrze tradycyjnej Nam znanej chałwie.

 

Dlaczego pokochasz chałwę dyniową?

  • Dynia jest bardzo pożywna – pomaga poprawić odporność, zwalcza raka i poprawia wzrok.
  • Łatwa do zrobienia – nie trzeba ścierać dyni i wkładać w danie żadnego wysiłku.
  • Można zjeść na ciepło np. na śniadanie lub na zimno jako deser.
  • Ma w sobie mnóstwo smaku i aromatu!

 

Chałwa dyniowa

Składniki:

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 dynia piżmowa
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki kardamonu w proszku
  • 1 łyżka orzechów nerkowca + do posypania
  • 1 łyżka migdałów w płatkach + do posypania
  • 1 łyżka rodzynek lub daktyli posiekanych
  • 2 łyżki oleju kokosowego

 

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 st. Nie obieraj dyni ze skórki.  Przekrój ją tylko na pół. Ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem rozcięciem do dołu. Polej każdą połówkę łyżką oleju słonecznikowego i piecz 60 min. Po upieczeniu wydrąż pestki ze środka.

Do chałwy będzie potrzebna tylko 1 połówka dyni. Drugą część wyskrob, przełóż do woreczka i zamroz- będzie na przygotowanie kolejnej porcji w innym terminie. Miąższ z jednej połówki dyni wyskrob łyżką zostawiając skórkę i przełóż ją do garnka. Dodaj mleko migdałowe i gotuj ok 5 min, aż mleko odparuje. Wsyp cukier i gotuj jeszcze ok 3 min, by cukier się rozpuścił.

Dodaj wiórki kokosowe oraz kardamon i gotuj chałwę jeszcze przez 2 do 3 minut, ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Rozgrzej suchą patelnię i wsyp na nią orzechy oraz migdały. Podprażaj ok 5 min na lekko złoty kolor.

Dodaj podprażone orzechy nerkowca oraz migdały do masy dyniowej. Wsyp rodzynki i gotuj przez kolejne 2 minuty. Dodaj olej kokosowy i wymieszaj całość.

Przełóż chałwę dyniową do miseczek i udekoruj orzechami oraz wiórkami.

 

Wskazówki:
Danie nie wegańskie: zastąp olej kokosowy masłem ghee. Zastąp mleko migdałowe mlekiem krowim.

Podanie: Możesz podawać je na ciepło lub na zimno.

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *