Jak zrobić bezglutenowe kokosanki?

Najlepsze kokosanki robiła moja mama!  Moja wersja jest bezglutenowa, bo tylko z dodatkiem odrobimy mąki ziemniaczanej. By je trochę odchudzić zamieniłam cukier puder na zmielony na puder w młynku ksylitol. Idealny pomysł na deser, gdy do drzwi pukają goście a Wy nic nie macie słodkiego do kawy. Przygotowanie ich wraz z pieczeniem to 20 min.!

Bezglutenowe kokosanki

Składniki:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 70 g masła
  • 2 białka
  • 110 g cukru pudru ksylitolu (można użyć zwykły cukier puder)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel aromatu waniliowego
Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 170 st z termoobiegiem. Masło rozpuść i dodajemy do niego kilka kropel aromatu waniliowego, cukier puder(ksylitol) oraz wiórki kokosowe i wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.

Białka ubij na sztywną pianę, a na koniec dodaj 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i jeszcze chwilę miksuj.

Do powstałej piany białkowej dodaj ostudzone wiórki kokosowe i połączy składniki, delikatnie mieszając je łyżką.

Formuj w dłoniach małe kulki (wielkości orzecha włoskiego), ale nie zgniataj ich za bardzo. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów.
Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 15 minut i piecz do lekkiego zarumienienia.

Najlepiej przechowywać je w zamkniętym pojemniku, wtedy znacznie miękną.

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

4 comments

Reply

Przy robieniu kulek się rozpadają
Smak w miarę

Reply

Przy sklejaniu nie można ich za bardzo ściskać. Białka podczas wypieku skleją całość. Dziękuję za komentarz!

Reply

Rozpadają się przy formowaniu, masa jest zbyt sucha. Nie ma opcji, żeby ich nie ściskać. Myślę, że proporcje są niewłaściwe. Robiłam kokosanki w zeszłym roku z innego przepisu i masę nakładałam łyżką na blaszkę, na tyle była płynna i elastyczna.

Reply

Wszystko zależy od wielkości jajek. są S,M,L i XL. To białko skleja całość. W takim przypadku pomoże dodanie 1 jajka więcej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *