To naprawdę prosty przepis na czekoladowe eklery, choć wygląda bardzo ekskluzywnie. W tym przepisie przemyciłam czekoladę do każdego elementu deseru. Ciasto zawiera czekoladę, krem jest delikatnie czekoladowy i polewa na górze też jest z czekolady. I choć mogłoby się wydawać, że to dużo za dużo, to zaskoczę Cię, że jest idealnie!
Przepis powstał z myślą o pokazie kulinarnym, który miał miejsce na Festiwalu Czekolady w Krakowie. W wersji tradycyjnej eklery mają długość 15 cm, ale świetnie sprawdzają się też jako słodki finger food na jeden kęs o długości 7 cm.
Potrójnie czekoladowe eklery
(12 dużych eklerów-15 cm lub 24 mini-7 cm)
Czekoladowe ciasto parzone
- 3/4 szklanki wrzącej wody (180 g)
- 6 łyżek masła, pokrojonego w kostkę (120 g)
- 1 łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka Ekstraktu Czekoladowego
- 3 jajka
Rozgrzej piekarnik do 220 st.
Odmierz wszystkie składniki i odłóż na bok przed rozpoczęciem pracy. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
W rondelku wymieszaj wodę, masło, cukier i sól – zagotuj całość. Gdy to nastąpi natychmiast zdejmij z ognia i wmieszaj mąkę i kakao. Wróć do ognia i mieszaj przez 1-2 minuty, aż ciasto będzie gładkie i uformuje kulę. Włóż ciasto do miksera stojącego i odstaw na 5 minut, by ciasto przestudzić.
Dodaj ekstrakt czekoladowy i zacznij w mikserze końcówką do ucierania studzić ciasto. Ubijaj jajka, jedno po drugim, aż masa stanie się gładka i błyszcząca pomiędzy dodawaniem.
Włóż tylkę do rękawa cukierniczego. Ciasto przełóż łyżką do rękawa. Odetnij koniec, tak by tylko była w całości widoczna.
Wyciskaj z rękawa mini eklery długości 5 cm jeden obok drugiego, zostawiając dystans od 3 cm (eklery urosną).
Piec w 220 st przez 3 minut. Następnie zmniejsz piekarnik do 180 stopni, kontynuując pieczenie przez 25 minut. Wyciągnij potrójnie czekoladowe eklery z piekarnika i zostaw do całkowitego wystudzenia.
PS. Jeżeli pieczesz duże eklery- Piec w 220 st przez 5 minut. Następnie zmniejsz piekarnik do 180 stopni, kontynuując pieczenie przez 35 minut. Wyciągnij potrójnie czekoladowe eklery z piekarnika i zostaw do całkowitego wystudzenia.
Budyniowy krem czekoladowy:
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 kopiate łyżki mąki pszennej (60g)
- 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
- 2 żółtka
- 150g czekolady mlecznej (w kaletkach lub pokruszonej)
- 200g masła
2 szklanki mleka wlej do garnka. Dodaj cukier i zagotuj. Pozostałe mleko (1 szklanka) wymieszaj dokładnie z żółtkami, wanilią i mąkami. Gdy mleko w garnku się zagotuje wlej masę do gotującego się mleka, szybko mieszaj rózgą, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotuj (ok. 1 minuty – budyń będzie gęsty). Zdejmij z ognia i wsyp pokruszoną czekoladę. Wymieszaj do rozpuszczenia się czekolady i zostaw do ostygnięcia (krem musi być zupełnie wystudzone, ale nie zimny z lodówki). Miękkie masło utrzyj mikserem z końcówką do ucierania na puszystą masę. Dalej miksując, dodawaj stopniowo, łyżka po łyżce wystudzony budyń. Miksuj ok 5 min na wysokich obrotach do całkowitego połączenia i napowietrzenia masy. Przykryj z góry folią spożywczą, tak by folia dotykała góry kremu i odstaw krem do lodówki.
Krem śliwka w czekoladzie
- 300 g śliwki w czekoladzie
- 5-7 łyżek śmietanki 36 (opcjonalnie)
Śliwki w czekoladzie drobno pokrój i wrzuć do metalowej lub szklanej miski. Na kąpieli wodnej rozpuść posiekane śliwki, a następnie zmiksuj je blenderem na jednolite puree. Jeżeli masa będzie bardzo gęsta dodaj odrobinę śmietanki 36%. Przełóż krem do rękawa cukierniczego.
Czekoladowa polewa
- 60 g czekolady gorzkiej lub czerwonej odmiany Ruby
- 3 łyżki śmietanki 36%
Czekoladę rozpuść na kąpieli wodnej, gdy zacznie się rozpuszczać zdejmij z ognia i wymieszaj te kawałki, które są jeszcze widoczne. Dodaj śmietankę i mieszaj do jednolitej konsystencji.
Składanie potrójnie czekoladowych eklerów
Dodatki
- posiekane orzechy laskowe
- płatki jadalnych kwiatów
Eklera przetnij delikatnie w wzdłuż na pół. Górną część zanurz w czekoladowej polewie. Na dolną część (na środku) wyciśnij jeden cienki pasek kremu śliwkowego. Następnie na całej szerokości dolnego kawałka eklera wyciśnij 3 kleksy kremu czekoladowego. Nałóż na niego górną część eklera i posyp orzechami oraz jadalnymi kwiatami.