To naprawdę prosty przepis na czekoladowe eklery, choć wygląda bardzo ekskluzywnie. W tym przepisie przemyciłam czekoladę do każdego elementu deseru. Ciasto zawiera czekoladę, krem jest delikatnie czekoladowy i polewa na górze też jest z czekolady. I choć mogłoby się wydawać, że to  dużo za dużo, to zaskoczę Cię, że jest idealnie!

Przepis powstał z myślą o pokazie kulinarnym, który miał miejsce na Festiwalu Czekolady w Krakowie. W wersji tradycyjnej eklery mają długość 15 cm, ale świetnie sprawdzają się też jako słodki finger food na jeden kęs o długości 7 cm.

Potrójnie czekoladowe eklery

(12 dużych eklerów-15 cm lub 24 mini-7 cm)

Czekoladowe ciasto parzone

  • 3/4 szklanki wrzącej wody (180 g)
  • 6 łyżek masła, pokrojonego w kostkę (120 g)
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka Ekstraktu Czekoladowego
  • 3 jajka

 

Rozgrzej piekarnik do 220 st.

Odmierz wszystkie składniki i odłóż na bok przed rozpoczęciem pracy. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

W rondelku wymieszaj wodę, masło, cukier i sól – zagotuj całość. Gdy to nastąpi natychmiast zdejmij z ognia i wmieszaj mąkę i kakao. Wróć do ognia i mieszaj przez 1-2 minuty, aż ciasto będzie gładkie i uformuje kulę. Włóż ciasto do miksera stojącego i odstaw na 5 minut, by ciasto przestudzić.

Dodaj ekstrakt czekoladowy i zacznij w mikserze końcówką do ucierania studzić ciasto. Ubijaj jajka, jedno po drugim, aż masa stanie się gładka i błyszcząca pomiędzy dodawaniem.

Włóż tylkę do rękawa cukierniczego. Ciasto przełóż łyżką do rękawa. Odetnij koniec, tak by tylko była w całości widoczna.

Wyciskaj z rękawa mini eklery długości 5 cm jeden obok drugiego, zostawiając dystans od 3 cm (eklery urosną).

Piec w 220 st przez 3 minut. Następnie zmniejsz piekarnik do 180 stopni, kontynuując pieczenie przez 25 minut. Wyciągnij potrójnie czekoladowe eklery z piekarnika i zostaw do całkowitego wystudzenia.

PS. Jeżeli pieczesz duże eklery- Piec w 220 st przez 5 minut. Następnie zmniejsz piekarnik do 180 stopni, kontynuując pieczenie przez 35 minut. Wyciągnij potrójnie czekoladowe eklery z piekarnika i zostaw do całkowitego wystudzenia.

 

Budyniowy krem czekoladowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej (60g)
  • 4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
  • 2 żółtka
  • 150g czekolady mlecznej (w kaletkach lub pokruszonej)
  • 200g masła

2 szklanki mleka wlej do garnka. Dodaj cukier i zagotuj. Pozostałe mleko (1 szklanka) wymieszaj dokładnie z żółtkami, wanilią  i mąkami. Gdy mleko w garnku się zagotuje wlej masę do gotującego się mleka, szybko mieszaj rózgą, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotuj (ok. 1 minuty – budyń będzie gęsty). Zdejmij z ognia i wsyp pokruszoną czekoladę. Wymieszaj do rozpuszczenia się czekolady i zostaw do ostygnięcia (krem musi być zupełnie wystudzone, ale nie zimny z lodówki). Miękkie masło utrzyj mikserem z końcówką do ucierania na puszystą masę. Dalej miksując, dodawaj stopniowo, łyżka po łyżce wystudzony budyń. Miksuj ok 5 min na wysokich obrotach do całkowitego połączenia i napowietrzenia masy. Przykryj z góry folią spożywczą, tak by folia dotykała góry kremu i odstaw krem do lodówki.

Krem śliwka w czekoladzie

  • 300 g śliwki w czekoladzie
  • 5-7 łyżek śmietanki 36 (opcjonalnie)

Śliwki w czekoladzie drobno pokrój i wrzuć do metalowej lub szklanej miski. Na kąpieli wodnej rozpuść posiekane śliwki, a następnie zmiksuj je blenderem na jednolite puree. Jeżeli masa będzie bardzo gęsta dodaj odrobinę śmietanki 36%. Przełóż krem do rękawa cukierniczego.

Czekoladowa polewa

  • 60 g czekolady gorzkiej lub czerwonej odmiany Ruby
  • 3 łyżki śmietanki 36%

Czekoladę rozpuść na kąpieli wodnej, gdy zacznie się rozpuszczać zdejmij z ognia i wymieszaj te kawałki, które są jeszcze widoczne. Dodaj śmietankę i mieszaj do jednolitej konsystencji.

 

Składanie potrójnie czekoladowych eklerów

Dodatki

  • posiekane orzechy laskowe
  • płatki jadalnych kwiatów

 

Eklera przetnij delikatnie w wzdłuż na pół. Górną część zanurz w czekoladowej polewie. Na dolną część (na środku) wyciśnij jeden cienki pasek kremu śliwkowego. Następnie na całej szerokości dolnego kawałka eklera wyciśnij 3 kleksy kremu czekoladowego. Nałóż na niego górną część eklera i posyp orzechami oraz jadalnymi kwiatami.

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *