Bezglutenowe ciasto z białą czekoladą
Przeciwnikiem glutenu nie jestem, ale jeżeli można czasem zjeść coś słodkiego bez białej mąki to ja bardzo chętnie! Szczególnie jeżeli mowa w ogóle o czymś słodkim 😀
Bezglutenowe ciasto z białą czekoladą to taka wersja brownie tyko, że zamiast ciemnej czekolady używamy w przepisie białej. Ciasto jest bardzo mokre i wilgotne w środku. Tutaj pieczenie do tzw. „suchego patyczka” nie istnieje!
Bezglutenowe ciasto z białą czekoladą
Składniki:
- 250 g migdałów
- 250 g białej czekolady
- 200 g cukru trzcinowego lub kokosowego
- 200 g oleju kokosowego
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
W młynku do kawy zmiel całe migdały. Czekoladę pokrój na drobne kawałeczki.
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj migdały, czekoladę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj masę.
Olej kokosowy rozpuść w garnku, lekko ostudź i powoli wlej do ciasta. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.
Wlej masę do wyłożonej papierem do pieczenia formy tortowej 22 cm.
Piecz 40 minut w temperaturze 170 stopni. Ciasto po wyjęcia jest bardzo płynne. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
Wyłóż na górę dżem z kwaśnych owoców i obsyp cukrem pudrem.