Domowa Nutella z białą czekoladą, nerkowcami i kokosem
Jest takie magiczne słowo na które dzieci dostają szału radości ….Nutella. Istnieje tyle słodyczy na świecie, tyle dobrych i zdrowych słodyczy, ale nie wiadomo czemu Nutella zawsze wygrywa?! Wiecie, że ten”przysmak” jest we Włoszech zakazany? Zapewne przez ogromne ilości tłuszczu palmowego i tych wszystkich E i e i E, nie mówiąc już o tym, że z kakaem to ona nie ma nic prawie wspólnego!
Dlatego dziś domowa Nutella z białą czekoladą. Tak, tak… nikt nie powiedział, że ten dziecięcy przysmak musi być tylko z mleczną albo gorzką. Bazą są tu nerkowce i kokos, a sama czekolada daje nam słodycz. Domowa nutella z białą czekoladą jest tylko delikatnie słodka, tak jak lubię najbardziej!
Domowa Nutella z białą czekoladą, nerkowcami i kokosem (2 słoiczki 220 g)
Składniki:
250 g nerkowców
100 g wiórek kokosowych
200 g białej czekolady
Przygotowanie:
Orzechy podrażamy na suchej patelni. Przesypujemy do miski. Wiórki kokosowe również podprażamy do lekko brązowego koloru. Przesypujemy do miseczki z nerkowcami. Do małego garnka wlewamy wodę ok. 3 cm i układamy na nim metalową lub szklaną miskę. Wsypujemy do miski białą czekoladę. Gotująca się para wodna ogrzewa miskę i w ten sposób topimy czekoladę na kąpieli wodnej. Do misy Thermomixa wrzucamy podprażone orzechy i na prędkości 5 mielimy je 3 min do uzyskania półpłynnej pasty orzechowej. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę i na prędkości 7 łączymy wszystko przez 1 min. Przekładamy do słoiczków.
W takiej postaci domowa nutella z białą czekoladą może być przechowywana przez 2 tygodnie z dala od światła. Jeżeli chcecie, żeby była łatwa w smarowaniu nie trzymajcie jej w lodówce, albo wyciągnijcie z niej 30 min przez użyciem.
Smacznego!!