Krem z kapusty kiszonej z grzybami
Święta wielkanocne to czas żurków i barszczów białych. Nie byłabym sobą gdybym nie wymyśliła czegoś innego, co może zaskoczyć swoim smakiem. Krem z kiszonej kapusty z grzybami jest kwaśny w smaku jak tradycyjny żurek, ale jednocześnie delikatny i słodkawy jak barszcz, dzięki grzybom.
Kapusta kiszona jest naszym polskim superfoods! To naturalne źródło witaminy C wzmacniającej cały organizm oraz „dotleniających” witamin z grupy B, witaminy E a także minerałów tj. wapń, magnez, żelazo, potas i związków siarki organicznej. Kiszona kapusta ma tak korzystną florę bakteryjną, która wpływa stymulująco na system odpornościowy organizm i pomaga w przywracaniu równowagi kwasowo zasadowej w żołądku.
Chyba nie muszę więcej zachęcać do wypróbowania?! W wersji wegańskiej zrezygnujcie z kiełbasy białej!
Krem z kapusty kiszonej z grzybami
Składniki:
- 1 słoik kapusty kiszonej z grzybami (lubię tą kapustę za jej delikatność i pyszny smak)
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 cebule białe
- 4 większe ziemniaki
- 2.5 l bulionu warzywnego
- 2 białe kiełbasy
- 1 jajko
- 2 łyżeczki chrzanu (ten ma intensywny i kremowy smak)
- pieprz
Przygotowanie:
Potrzebujemy wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w małą kosteczkę. Cebulę obieramy i również kroimy w małą kosteczkę. Do większego garnka wlewamy olej z pestek winogron i podgrzewamy. Wrzucamy do garnka ziemniaki oraz cebulę i mieszamy. Cebula ma się zeszklić a ziemniaki zrobić miękkie. Zajmie to ok 7 min. Następnie dodajemy do garnka słoik kapusty kiszonej z grzybami i zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy na małym ogniu ok 30 min. Do gotującego kremu wrzucamy białe kiełbasy i gotujemy je w kremie 10 min. Wyciągamy kiełbasy z kremu. Pod koniec gotowanie dodajemy chrzan oraz pieprz do smaku. Całość blenderem blendujemy na jednolitą masę. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodajemy jeszcze 0,5 l bulionu.
Do małego garnka wlewamy zimną wodę i wrzucamy do niej jajka. Od momentu gotowania się wody odliczacie 4 min. Garnek z wodą zdejmujemy z ognia i zalewamy zimną wodą z kranu. Obieramy jajko. Jajko w środku będzie lekko miękkie.
Do miseczki nalewacie krem. Kiełbasę kroimy w plasterki. Jajka również kroimy w plasterki. Kiełbasę oraz jajka układacie na kremie.