Madera kulinarna perła Atlantyku
Madera – „perła Atlantyku” – to miejsce na przeżycie niezwykłych wakacji z cudownymi krajobrazami, łagodnym klimatem, świetną atmosferą, przemiłymi mieszkańcami, barwnymi tradycjami ludowymi i z uwodzicielską gastronomią. Lokalna kuchnia Madery opiera się na tradycjach ludowych, a im bardziej przygotowuje się jedzenie w oparciu o tradycyjne metody tym jedzenie lepiej smakuje.
PRZYSTAWKA- APERITIVO
Jako starter numerem jeden jest zdecydowanie gorący Bolo do Caco, chlebek z mąki pszennej z masłem czosnkowym i pietruszką. Czasami z dodatkiem sere i szynki lub tradycyjnego chorrizo.
Drugim popularnym regionalnym przysmakiem są małże Lapas, grilowane z czosnkiem i sokiem z cytryny serwowane na gorącej patelni.
ZUPY- SOPAS
Madera słynie z przepysznych zup. Jeśli jesteś ich wielbicielem, należy bezwzględnie spróbować pysznych Sopa de tomate e Cebola (pomidor i zupa cebulowa) zwieńczonej jajkiem w koszulce.
Również bardzo popularny wśród miejscowych jest Acorda (zupa chlebowa) z dużymi kawałkami chleba, czosnkiem, jajkiem w koszulce, cząbrem oraz oliwą z oliwek.
Wszystko to zalewamy gorącym bulionem i zapach rozchodzi się po całej kuchni. Moją ulubioną zupą jest Caldeirada, zupa rybna z ziemniakami i pomidorami z dużą ilością cebuli.
MIĘSO- CARNE
Miłośnicy mięsa znajdą szeroki wybór dań, z których najważniejsze to tradycyjna Espetada. Espetada to duże kawałki mięsa wołowego nasmarowane czosnkiem, solą, liściem laurowym nabite na szpadę w formie dużego wołowego szaszłyka, które griluje się na żywym ogniu.
Zawsze mile widziane przy każdej okazji jest Carne de vinha d`alhos, danie składające się z małych kawałków mięsa wieprzowego marynowanych na co najmniej jeden dzień w mieszaninie czosnku, octu winnego i liściach laurowych, zanim zostanie ugotowane w tym samym sosie.
Należy wspomnieć o bardzo popularnej Picado, która występuje w różnych rozmiarach w zależności od liczby osób, które zamierzają ją jeść. Picado tradycyjnie składa się z małych kawałków wołowiny smażone z czosnkiem na patelni, czasami z dodatkiem czerwonej papryki, podawane w jednym dużym naczyniu otoczony frytkami. Wszyscy jedzą z tego samego naczynia widelcem lub drewnianą wykałaczką (Picar = pick) – idealne danie do przygotowania bez większego wysiłku na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi.
DODATKI- EXTRAS
Milho frito – pyszne smażone kostki kukurydziane – to ulubiony dodatek do głównych dań.
RYBY- FISH
Ze względu na długie ustalonej tradycji rybackich na wyspie, ryby odgrywa ważną rolę w codziennej diecie mieszkańców. Tuńczyk, Espada (pałasz czarny), Bacalhau (dorsz), Gaiado (ryba regionalna podobna smakiem do dorsza) i Potas (podobny do ogromnej kałamarnicy) to podstawowe składniki potraw rybnych. Tradycyjnie świeży tuńczyk jest najpierw marynowany w oliwie z oliwek, czosnku, soi i oregano, zanim zostanie usmażony. Bardzo często podaje się go z Milho Frito.
Espadę w wersji tradycyjnej podaję się ze smażonymi maderskimi bananami. Połączenie miękkiej białej ryby z silnym smakiem tropikalnym jest rewelacyjne.
Dorsza podaje się na wiele różnych sposobów. Zaczynając od Bacalhau Com Natas (dorsz z plastrami ziemniaków i śmietany)
do Bacalhau à Braz (smażone kawałki dorsza z ziemniakami i jajkiem),
Bacalhau a Gomes de Sa (solony dorsz z cebulą i ziemniakami)
lub po prostu z Bacalhau czyli dorsz z grilla, to wieloletnia ulubiona potrawa Portugalczyków.
DESERY- SOBREMESAS
Wszędzie na wyspie, we wszystkich kawiarniach, barach z przekąskami i restauracjach, znajdziecie szeroki wybór ciast, słodyczy i deserów. Lista jest długa, ale najbardziej popularny wśród mieszkańców jest Queijadas, torcik wykonany z requeijão (twarogu), jajek i cukru.
Również jednym z ulubionych ciasta jest Bolo de mel (ciasto miodowe) i ciasteczka miodowe. Bolo de mel, najstarszy „słodycz” Madery, sięga do czasów, kiedy wyspa była ważnym producentem cukru i był tradycyjnie spożywany podczas świąt Bożego Narodzenia.
Innym przysmakiem są tradycyjne portugalskie Pastel de Nata (małe tartaletki wypełnione jajeczno-budyniowym kremem).
Kolejny przysmak kuchni Madery to Pudim de Mracuja, budyń z marakui (na maderze występuję 28 odmian tego cudownego owocu, naprawdę można oszaleć) lub innych świeżych owoców tropikalnych.
ALKOHOLE- ÁLCOOL
Napoje lub jak kto woli alkohole, mają również swoje miejsce na liście specjalności Madery. Oprócz światowej sławy Madeira Wine (słodkie wino Maderskie),
mieszkańcy produkują własne wino z różnych winogron – tzw SECO vinho (wytrawne). Bardzo często w barach zlokalizowanych w mieście Camara de Lobos i okolic serwowana jest Nikita, orzeźwiający napój składający się z białego wina, piwa, lodów waniliowych i małych kawałków ananasa.
Istnieje również wersja bezalkoholowe wykonane z piwem bezalkoholowym. Ale to, co można znaleźć wszędzie na wyspie (a mamy na myśli wszędzie!) jest tradycyjny Poncha, które można spożywać na zimno lub na gorąc. Powstaje na bazie rumu z trzciny cukrowej, miodu i soku z cytryny.
Chcesz zaskoczyć swoich przyjaciół Maderskim drinkiem? Weź jedną dobrą miarkę Aguardente (alkohol wykonany z destylowanej trzciny cukrowej) i wymieszaj go z Mel de Cana (miodowy cukier trzcinowy), świeżym sokiem z cytryny (możesz dodać trochę soku pomarańczowego, jeśli chcesz) i wymieszaj wszystko dokładnie. Właśnie zrobiłeś swój własny Maderski Ponch.
Kuchnia Madery jest niesamowita, chyba więcej nie trzeba Was przekonywać by odwiedzić do miejsce 🙂