Przyprawa gomasio pochodzi z Japonii i w bezpośrednim tłumaczeniu oznacza japońska sól sezamowa. Gomasio (’goma’ to Japońskie słowo oznaczające 'sezam’) jest to mieszanka delikatnie prażonego sezamu z nierafinowaną solą morską. To zdrowszy zamiennik zwykłej soli kuchennej oraz innych gotowych ziołowych mieszanek. Gomasio można dodawać do wszystkiego!

Japońską przyprawę stosuje się jako dodatek do ryżu, kasz, warzyw surowych i gotowanych. Można przyprawiać nią kanapki, pieczywo, ziemniaki, mięso. Pięknie pachnie, dopełnia smak i ma niesamowite walory zdrowotne. Świetnie pasuje do pieczonych warzyw oraz do zup kremów. Przygotowanie jej jest bardzo proste i zaskakujące w smaku!

Jak przygotować domowe gomasio?

Nie potrzebujecie ani specjalistycznego sprzętu ani dużo czasu na przygotowanie japońskiej soli. Wystarczy zwykła patelnia i moździerz lub zwykły blender. Moja wersja jest w dodatkiem nori, bo cudownie wydobywa smak umami z potraw.

To świetny pomysł na prezent! Przesypany do małego słoiczka wzbogaci nie jedno danie i pozwoli obdarowanej osobie odkryć nowe smaki!

 

Nori Gomasio

Składniki:

  • 1/2 szklanki sezamu łuskanego
  • 5 łyżek sezamu czarnego (można pominąć)
  • 1 łyżka soli himalajskiej
  • 3 arkusze nori

 

Przygotowanie:

Sezam przesyp na suchą ale nagrzaną patelnię. Praż go chwilę, aż uzyskasz lekko złoty kolor. Przesyp od razu na talerz, by nie podgrzewał się nadal z patelni i ostudź go.  Dodaj do niego sól i pokruszone w rękach arkusze alg nori. Mieszankę możesz ucierać chwilę w moździerzu lub zmiksować w blenderze. Ważne by nie rozdrobnić tego na proszek tylko, by pozostawić małe kawałki wszystkich składników. Nasiona sezamu są oleiste więc proszek nie będzie całkowicie sypki.

Gomasio przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku bez dostępu światła, by sezam nie jełczał.

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *