Przyprawa gomasio pochodzi z Japonii i w bezpośrednim tłumaczeniu oznacza japońska sól sezamowa. Gomasio (’goma’ to Japońskie słowo oznaczające 'sezam’) jest to mieszanka delikatnie prażonego sezamu z nierafinowaną solą morską. To zdrowszy zamiennik zwykłej soli kuchennej oraz innych gotowych ziołowych mieszanek. Gomasio można dodawać do wszystkiego!
Japońską przyprawę stosuje się jako dodatek do ryżu, kasz, warzyw surowych i gotowanych. Można przyprawiać nią kanapki, pieczywo, ziemniaki, mięso. Pięknie pachnie, dopełnia smak i ma niesamowite walory zdrowotne. Świetnie pasuje do pieczonych warzyw oraz do zup kremów. Przygotowanie jej jest bardzo proste i zaskakujące w smaku!
Jak przygotować domowe gomasio?
Nie potrzebujecie ani specjalistycznego sprzętu ani dużo czasu na przygotowanie japońskiej soli. Wystarczy zwykła patelnia i moździerz lub zwykły blender. Moja wersja jest w dodatkiem nori, bo cudownie wydobywa smak umami z potraw.
To świetny pomysł na prezent! Przesypany do małego słoiczka wzbogaci nie jedno danie i pozwoli obdarowanej osobie odkryć nowe smaki!
Nori Gomasio
Składniki:
- 1/2 szklanki sezamu łuskanego
- 5 łyżek sezamu czarnego (można pominąć)
- 1 łyżka soli himalajskiej
- 3 arkusze nori
Przygotowanie:
Sezam przesyp na suchą ale nagrzaną patelnię. Praż go chwilę, aż uzyskasz lekko złoty kolor. Przesyp od razu na talerz, by nie podgrzewał się nadal z patelni i ostudź go. Dodaj do niego sól i pokruszone w rękach arkusze alg nori. Mieszankę możesz ucierać chwilę w moździerzu lub zmiksować w blenderze. Ważne by nie rozdrobnić tego na proszek tylko, by pozostawić małe kawałki wszystkich składników. Nasiona sezamu są oleiste więc proszek nie będzie całkowicie sypki.
Gomasio przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku bez dostępu światła, by sezam nie jełczał.