Tort pietruszkowy z kremem cynamonowym
Ciasto pietruszkowe:
- 320 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 korzenie pietruszki
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 4 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki cukru kokosowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g orzechów (mix)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 2 goździki
Ciasteczka cynamonowe:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ⅓ łyżeczki imbiru w proszku
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 50 g masła
Krem cynamonowy:
- 170 g ciasteczek cynamonowych.
- 250 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 500 g mascarpone
- 140 g daktyli
- 20 g kakao
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Pietruszki obierz i zetrzyj na tarce (tarka Hendi- oczka w płatki). Goździki miażdżymy w moździerzu, albo mielimy w młynku do kawy. W misce wymieszaj mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Orzechy drobno posiekaj. Jajka ubij (trzepaczką Hendi) z cukrem i dodaj olej kokosowy. Wlej mleko i całość wymieszaj (szpatułą Hendi) . Dodaj do mokrych składników przesianą mąkę, posiekane orzechy oraz tartą pietruszkę. Dobrze wymieszaj.
Przelej ciasto do okrągłej formy 24 cm wysmarowanej olejem kokosowym i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 105 minut i piecz do tzw. suchego patyczka. Pozostaw w formie do ostygnięcia.
Przygotowanie ciasteczek:
Wszystkie składniki tj. mąkę, cukier, cynamon, imbir, sodę, jajko, miód i masło dodaj do misy miksera z końcówka hak i zagnieć gładkie ciasto. Wałkuj ciasto (wałek nieprzywierający Hendi) na blacie posypanym delikatnie mąką. Z ciasta wykrój foremkami ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Przygotowanie kremu cynamonowego:
Ciastka wrzuć do miski i wlej mleko skondensowane. Blenderem ręcznym blenduj masę, tak by zostały drobne wyczuwalne kawałki ciasteczek. Do masy dodaj mascarpone i całość blenderem miksuj do jednolitej masy.
Układanie tortu:
Wystudzone ciasto przekrój, tak by otrzymać 3 blaty. Pierwszy blat ułóż na paterze i rozsmaruj (metalową szpatułą wąską Hendi) 1/3 kremu. Ułóż na kremie 70 g daktyli. Przykryj całość drugim blatem ciasta i postępujemy tak samo. Do pozostałej masy dodaj kakao i wymieszaj by uzyskać jednolitą masę kakaową. Na koniec ułóż ostatni blat i posmaruj go masą kakaową. Udekoruj tort figami.