Tort pietruszkowy z kremem cynamonowym

Ciasto pietruszkowe:
  • 320 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 4 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki cukru kokosowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g orzechów (mix)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 goździki
Ciasteczka cynamonowe:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ⅓ łyżeczki imbiru w proszku
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g masła
Krem cynamonowy:
  • 170 g ciasteczek cynamonowych.
  • 250 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 500 g mascarpone
  • 140 g daktyli
  • 20 g kakao

 

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Pietruszki obierz i zetrzyj na tarce (tarka Hendi- oczka w płatki). Goździki miażdżymy w moździerzu, albo mielimy w młynku do kawy. W misce wymieszaj mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Orzechy drobno posiekaj. Jajka ubij (trzepaczką Hendi) z cukrem i dodaj olej kokosowy. Wlej mleko i całość wymieszaj (szpatułą Hendi) . Dodaj do mokrych składników przesianą mąkę, posiekane orzechy oraz tartą pietruszkę. Dobrze wymieszaj.

Przelej ciasto do okrągłej formy 24 cm wysmarowanej olejem kokosowym i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 105 minut i piecz do tzw. suchego patyczka. Pozostaw w formie do ostygnięcia.

Przygotowanie ciasteczek:

Wszystkie składniki tj. mąkę, cukier, cynamon, imbir, sodę, jajko, miód i masło dodaj do misy miksera z końcówka hak i  zagnieć gładkie ciasto. Wałkuj ciasto (wałek nieprzywierający Hendi) na blacie posypanym delikatnie mąką. Z ciasta wykrój foremkami ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Przygotowanie kremu cynamonowego:

Ciastka wrzuć do miski i wlej mleko skondensowane. Blenderem ręcznym blenduj masę, tak by zostały drobne wyczuwalne kawałki ciasteczek. Do masy dodaj mascarpone i całość blenderem miksuj do jednolitej masy.

Układanie tortu:

Wystudzone ciasto przekrój, tak by otrzymać 3 blaty. Pierwszy blat ułóż na paterze i rozsmaruj (metalową szpatułą wąską Hendi) 1/3 kremu. Ułóż na kremie 70 g daktyli. Przykryj całość drugim blatem ciasta i postępujemy tak samo. Do pozostałej masy dodaj kakao i wymieszaj by uzyskać jednolitą masę kakaową. Na koniec ułóż ostatni blat i posmaruj go masą kakaową. Udekoruj tort figami.

 

Przepis bierze udział w konkursie
HENDI – DOBRZE PRZYPRAWIONY PRZEPIS GODNY MISTRZA EDYCJA 2017

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *