Jak zrobić bezglutenowe kokosanki?

Najlepsze kokosanki robiła moja mama!  Moja wersja jest bezglutenowa, bo tylko z dodatkiem odrobimy mąki ziemniaczanej. By je trochę odchudzić zamieniłam cukier puder na zmielony na puder w młynku ksylitol. Idealny pomysł na deser, gdy do drzwi pukają goście a Wy nic nie macie słodkiego do kawy. Przygotowanie ich wraz z pieczeniem to 20 min.!

Bezglutenowe kokosanki

Składniki:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 70 g masła
  • 2 białka
  • 110 g cukru pudru ksylitolu (można użyć zwykły cukier puder)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel aromatu waniliowego
Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 170 st z termoobiegiem. Masło rozpuść i dodajemy do niego kilka kropel aromatu waniliowego, cukier puder(ksylitol) oraz wiórki kokosowe i wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.

Białka ubij na sztywną pianę, a na koniec dodaj 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i jeszcze chwilę miksuj.

Do powstałej piany białkowej dodaj ostudzone wiórki kokosowe i połączy składniki, delikatnie mieszając je łyżką.

Formuj w dłoniach małe kulki (wielkości orzecha włoskiego), ale nie zgniataj ich za bardzo. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów.
Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 15 minut i piecz do lekkiego zarumienienia.

Najlepiej przechowywać je w zamkniętym pojemniku, wtedy znacznie miękną.

 

Print Friendly

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *