Bardzo często przygotowuję kajmakowe kuleczki, jak mam ochotę na coś słodkiego do kawy. Zawsze mam w domu zboża preparowane, które nie tylko służą jako płatki do mleka, ale są idealne do słodkich deserów. Kuleczki kojarzą mi się z latami w szkole podstawowej. W sklepiku zawsze kupowałam je pod nazwą "szyszki" karmelowe i natychmiastowo zaspokajały moją potrzebę na coś słodkiego! W domu przygotowuję masę kajmakową sama, i przechowuję są w słoikach. Wersja w tym przepisie jest z kajmakiem wegańskim, który bez problemu zrobicie sami w domu. Jest super do kremów tortowych czy ciast. W wersji ekspresowego deseru idealnie sprawdza się w kuleczkach kajmakowych!!!

Kajmakowe kuleczki ze zbóż preparowanych
Składniki:
  • 20 g orkiszu preparowanego (dostępne w Lidlu)
  • 20 g żyta preparowanego (dostępne w Lidlu)
  • 20 g kaszy jaglanej preparowanej (dostępna w Lidlu)
  • 50 g masy kajmakowej wegańskiej
  • 10 g czekolady białej
  • 10 g ciemnej czekolady
Przygotowanie:
Do małego garnuszka wlać 100ml wody, tak by przykryło dno ok 1 cm. Na garnuszek położyć szklaną lub metalową miskę, ważne by nie stykała się z wodą. Zagotować wodę. Do miseczki wsypać pokruszoną białą czekoladę. Czekać aż na kąpieli wodnej czekolada się rozpuści. Po rozpuszczeniu zdjąć miseczkę z ognia i to samo zrobić z ciemną czekoladą w drugiej miseczce. Odstawić czekolady do ostygnięcia.
Wszystkie zboża preparowane wsypać do nowej miski. Dodać kajmak i wlać białą czekoladę. Wszystko razem wymieszać. Zwilżonymi wodą dłońmi formować małe ok 4 cm kuleczki. Ułożyć kuleczki na papierze do pieczenia.
Do rękawa cukierniczego wlać ciemną czekoladę i polać kuleczki cieniutką stróżką ciemnej czekolady.
SMACZNEGO!
Print Friendly

Podobne przepisy