Nie wyobrażam sobie wielkanocnego mazurka bez masy kajmakowej! Nie kupuje mleka w puszcze, bo zdrowe to ono nie jest. Przygotowuję swój własny domowy kajmak wegański z mleka kokosowego. Jest bardzo aromatyczny i jaki zdrowy!!! Słodzę go cukrem trzcinowym, który głównie używam do wypieków i przygotowywania deserów, o czym na blogu przeczytacie dużo więcej.

KAJMAK WEGAŃSKI
Składniki:
  • 1 szklanka mleczka kokosowego (ok 20%)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 4 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego
Przygotowanie:

Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy cukier trzcinowy. Delikatnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu 20min, aż masa zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy olej kokosowy, tak by się rozpuścił i połączył z masą. Przelewamy masę do słoika i studzimy.

 

Dzięki tej masie wasz mazurek będzie miał o 40% mniej kalorii!!! I znane Wam będzie pochodzenie i składniki masy kajmakowej.

 

Print Friendly

Podobne przepisy