Kajmak wegański

Nie wyobrażam sobie wielkanocnego mazurka bez masy kajmakowej! Nie kupuje mleka w puszcze, bo zdrowe to ono nie jest. Przygotowuję swój własny domowy kajmak wegański z mleka kokosowego. Jest bardzo aromatyczny i jaki zdrowy!!! Słodzę go cukrem trzcinowym, który głównie używam do wypieków i przygotowywania deserów, o czym na blogu przeczytacie dużo więcej.

KAJMAK WEGAŃSKI
Składniki:
  • 1 szklanka mleczka kokosowego (ok 20%)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 4 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego
Przygotowanie:

Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko kokosowe, wsypujemy cukier trzcinowy. Delikatnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu 20min, aż masa zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy olej kokosowy, tak by się rozpuścił i połączył z masą. Przelewamy masę do słoika i studzimy.

 

Dzięki tej masie wasz mazurek będzie miał o 40% mniej kalorii!!! I znane Wam będzie pochodzenie i składniki masy kajmakowej.

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

16 comments

Avatar
Reply

Co zrobić jeśli nie zgestaniał? Gotować dalej, czy może trzeba coś dodać?

Avatar
Reply

Gotuj dalej aż płyn zacznie odparowywać a cukier zacznie karmelizować:)

Avatar
Reply

Witam Waśnie go robię, zobaczymy czy mi wyjdzie Pozdrawiam

Agnieszka Jasińska
Reply

Jak poszło?! 🙂 Daj znać!

Avatar
Reply

Czy można zastąpić olej kokosowy innym olejem?

Agnieszka Jasińska
Reply

Oleje kokosowy po schłodzeniu staje się znów „stały”. To bardzo pomaga kajmakowi, bo nie jest bardzo płynny. Jeżeli użyjesz innego oleju to kajmak będzie miał bardziej lejącą konsystencję. Olej winogronowy i ryżowy jest bezwonny, więc nie zmieni smaku kajmaku.

Avatar
Reply

Czy można użyć innego mleka roślinnego?

Agnieszka Jasińska
Reply

Na sojowym się dobrze emulguje. Ale inne też będzie OK np. owsiane. Trzeba szukać tych bardziej wytrawnych. Choć z orzechowych też jest super.

Avatar
Reply

Robiłam ten kajmak i wyglądem bardziej przypomina gęsty syrop klonowy niż ten ze zdjęcia (ten ze zdjęcia jest mleczny/zabielony a nie przezroczysty), po drugie olej kokosowy nie wmieszał się w ten syrop tylko w postaci białej skorupy osiadł na wierzchu – ostatecznie po prostu go zdjęłam – zastanawiam się co było nie tak, że nie uzyskałam choć zbliżonego efektu – mleko (ok 20 %) to rozumiem chodzi o proporcje pulpy kokosowej i wody w tymże mleczku? Bo osobiście wydawałoby mi się, że mniej wodniste mleko pomogłoby uzyskać przynajmniej ten mleczny kolor? Syrop, choć nie spełnił oczekiwań, trafił do andrutów – jego lekko lejąca, ale kleista konsystencja (lepkość miodu) dobrze się w tym wypadku sprawdziła, niemniej chciałabym jednak wykonać wege kajmak nieco bardziej przypominający ten prawdziwy 😉 acha, powinnam dodać, że w syropie widoczne były jakby delikatne grudki, nie było on gładki – za odpowiedź i podpowiedzi będę wdzięczna, pozdrawiam 🙂

Agnieszka Jasińska
Reply

W wersji wege kajmak jest kapryśny. Dużo zależy od mleka roślinnego i jego jakości. Mleko roślinne robię sama z nerkowców np. i jest ono dość tłuste, co powoduje, że miesza się ono z kokosem na zasadzie emulgacji. Mleka roślinne z płatków jest lżejsze i faktycznie może się tak zdarzyć, że oddziela się woda od tłuszczu. Spróbuj sama zrobić swoje mleko na orzechach lub migdałach i daj znać czy się udało!

Avatar
Reply

Witam, poproszę o przepis na mleko z nerkowca i kokosowego do kajmaku

Agnieszka Jasińska
Reply

Na stronie jest ebook ze śniadaniami i zdrowymi słodyczami. Tam jest przepis na mleko migdałowe. Zamień tylko rodzaj orzechów 🙂

Avatar
Reply

Mój kajmak miał idealną konsystencję na koniec gotowania (trwającego jednak ok 50 min na małym ogniu) jednak po dodaniu oleju i po lekkim ostudzeniu okazało się, że masa się scukrzyła. Jest bardzo dobra – dla mnie ma lekko korzenny/piernikowaty posmak – tylko są w niej wyczuwalne teraz kryształki cukru. Coś jakby w skrystalizowanej twardej krówce. Może spróbuję kiedyś bez oleju kokosowego, bowiem mam wrażenie, że to jego sprawka. Kajmak który zastygł mi na łyżce przed dodaniem oleju miał bowiem idealną konststencję.

Agnieszka Jasińska
Reply

Za wysoka była temperatura masy w momencie dodania tłuszczu. Cukier się skrystalizował. Robiąc kajmak, zdejmuję z ognia i ostrożnie dodaję olej kokosowy. Jeżeli doszłać do perfekcji bez oleju to kolejnym razem nie dodawaj 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *