Quesadilla meksykańska tortilla z serem

Quesadilla ( czyt. kesadija) to tradycyjne Meksykańskie danie śniadaniowe. Jest rewelacyjna!!! Oczywiście jak zwykle nie mam rano czasu, więc często ląduje u mnie na stole 🙂

W uproszczonej wersji quesadilla to placek tortilli (tak tak, wiem można go zrobić samemu…ale nie tym razem, bo znów rano mam za mało czasu), który posypuje się serem i dodaje składniki zgodnie z upodobaniami, albo tym co akurat mamy w lodówce. W tradycyjnej wersji składa się go na pół i opieka z obu stron, aby rozpuścił się ser i podgrzało nadzienie. Ja lubię robić z 2 placków sklejonych ze sobą razem i smażonych na dużej patelni.

Najlepiej używać żółte sery, które szybko i łatwo się rozpuszczają zanim przypiecze nam się Quesadilla .

Quesadilla podaje się z salsą z pomidorów ( w zimie nie ma świeżych, więc to odpada o tej porze roku). moja wersja jest z odrobiną sosu czosnkowego z solą pieprzą i papryczką chili.

 

Quesadilla meksykańska tortilla z serem:

Potrzebujecie na 2 szt o średnicy 26cm:

  • opakowanie gotowej tortilli

Potrzebujecie na farsz:

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1,5 dużej czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  •  1 awokado (najlepiej te ciemne odmiany hass)
  • 300 gram sera cheddar (albo innego żółtego miękkiego, w wersji wegańskiej Prosociano)
  • sól i pieprz
  • szczypta chili

Potrzebujecie na sos czosnkowy:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • chili
  • do posypania kolendra

Przygotowanie:

Kroimy w kosteczkę cebulę.Rozgrzewamy patelnię i na 3 łyżkach oleju z pestek winogron podsmażamy cebulkę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy na patelnię odsączoną fasolę z puszki przyprawiamy solą i pieprzem i szczypta chili. Czekamy aż troszkę woda odparuje i wyłączamy gaz.

Ser cheddar ścieramy na grubych oczkach tarki. Awokado przekrawamy wzdłuż obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Kolendrę szatkujemy.

Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju układamy jeden placek tortilli i posypujemy go 1/4 startego sera (mi zawszę mało sera, więc zawsze docieram sobie więcej:)) . Przekładamy połowę fasolki z cebulą na tortillę. Posypujemy połową awokado i chili.

Na koniec znów posypujemy serem i „zamykamy” danie drugim plackiem.

Podpiekamy ok 2 min. Sprawdzamy czy dolny placek zrobił się chrupiący. Przykładamy od góry patelni talerz i obracamy patelnię tak, by tortill znalazła się na talerzu chrupiącą stroną na górze.

To samo powtarzamy z kolejnymi 2 plackami, które zostały w opakowaniu. I tym sposobem mamy śniadanie na 2 osób 🙂

Quesadilla1

Tniemy tortillę na trójkąty.

Przygotowujemy sos czosnkowy. Obieramy czosnek, wyciskamy praską  do miseczki dodajemy przyprawy i wszystko widelcem ugniatamy na pastę.

Polewamy Quesadilla i posypujemy kolendrą.

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *