Pączki serowe

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Uwielbiam ten dzień!!! Tak samo uwielbiam pączki serowe lub inaczej oponki. Szczególnie lubię dodać do masy odrobinę cynamonu wtedy zyskują cudowny posmak. Jakoś w tym dniu nie mam wyrzutów sumienia ile okrągłych pyszności pochłonę. Pączusie serowe robi się błyskawicznie i wcale nie odbiegają pysznością od pączków tradycyjnych, choć te drugie ubóstwiam i przepis też wkrótce na blogu się pojawi.

Oponki serowe tak na prawdę można robić nie tylko w tłusty czwartek. Ich przygotowanie zajmuje ok 20 min+smażenie. Są idealnym szybkim deserem na niezapowiedzianych gości.

Nie są oczywiście fit, ale nie wszystko w życiu musi być fit :)!!!

Przepis na ok 40 szt.

Pączki serowe, oponki:

Składniki:

  • 500 gr zmielonego twarogu (ja kupuję taki do sernika w wiaderku)
  • 3,5  szklanki mąki (typ 500 czyli wrocławska lub ewentualnie poznańska)
  • 1 laska wanilii (albo 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu (można pominąć)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 litr oleju rzepakowego do smażenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki zagnieść w naczyniu do uzyskania miękkiego, nieklejącego się ciasta (proponuję dodać najpierw 3 szklanki mąki pszennej i delikatnie dosypywać jeżeli to konieczne). Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm i wycinać oponki.

pączki serowe

Oponki wrzucamy na głęboki i rozgrzany olej (najlepiej rzepakowy, bo ma wysoką temp. palenia), smażymy ok 2 min i przekręcamy na drugą stronę na kolejne 2 min. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniczku kuchennym.

Polewa: Cukier puder zmieszaj z sokiem z cytryny. Lekko ciepłe oponki zanurz w lukrze z jednej strony.

Pączki serowe można jeść na ciepło bez końca!

SMACZNEGO!!!!

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *