Raffaello jaglane

To, że uwielbiam słodycze to zapewne wiecie, ale zawsze staram się jeść zdrowe słodycze! Kokos uwielbiam pod każdą postacią. Jest idealny do kremów, i mas cukierniczych, ale sam w sobie w połączeniu z kaszą jaglaną, może być idealnym deserem!

Sklepowe Raffaello jest pyszne, ale domowa wersja jest jeszcze lepsza i jaka zdrowa! Przepisów na pralinki Raffaello jest dużo. Przetestowałam kilkanaście wersji i najbardziej lubię ten przepis poniżej.

Raffaello jaglane
Składniki: (60 sztuk)
  • 500 ml mleka kokosowego (ok 20%)
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej suchej
  • 2,5 szklanki wiórków kokosowych +do posypania (2 szklanki)
  • 4 łyżki likieru Malibu *
  • 5 łyżek syropu klonowego**
  • 60 migdałów

*Malibu można pominąć, jeżeli deser będzie dla dzieci

** można dosłodzić cukrem kokosowym, albo nie słodzić w ogóle

Przygotowanie:

Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 – 20 minut. Odlewamy wodę i obieramy ze skórki.

Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem. Dokładnie płuczę w wodzie, odcedzamy i przekładamy do garnka. Wsypujemy 3/4 szklanki wiórków kokosowych. Wlewamy mleko kokosowe i gotujemy wszystko razem 30 minut, aż kasza się ugotuje i całkowicie wchłonie mleko i będzie miękka. Jeżeli kasza po tym czasie nadal jest twarda dolewamy jeszcze trochę mleka i gotujemy 10 min. Masę kokosowo- jaglaną studzimy.

Do lekko ciepłej masy dodajemy Malibu, syrop klonowy i wszystko blendujemy na gładką masę. Można masę blendować na kilka partii, będzie bardziej jedwabista.

Z masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego. W środek wciskam po jednym migdale. Obtaczam w wiórkach kokosowych i odkładam na talerz.

Raffaello jaglane można wsadzić do lodówki na godzinę by stało się bardziej zwarte.

 

Dla mnie Raffaello jaglane jest najlepsze zaraz po przygotowaniu! 

Print Friendly

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *