Co roku lubię eksperymentować z nowymi świątecznymi daniami, tym razem na Wielkanocny stół proponuję cudnie różowe kiszone jajka w burakach z pyszną bliskowschodnią harrisą!

Możecie pominąć harrisę i dodać do smaku curry lub koncentrat pomidorowy! Świetnym dodatkiem będzie też dodatek chrzanu wasabi, który tradycyjnie dodaje się do sushi!

Kiszone jajka w burakach

Składniki:

  • 12 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 surowe buraki
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki całego czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula w plasterkach

Nadzienie do jajek

  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki harissy (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • świeży szczypiorek

Przygotowanie:

Obierz buraki i dodaj je do garnka. Wlej zimną wodę, by zakryła buraki. Gotuj do miękkości, około 30-50 minut (w zależności od wielkości buraków). Wyjmij buraki z wody i kiedy ostygną pokrój je w mniejsze kawałki. Wodę z gotowanych buraków użyj do marynowania jajek.

Do wody z buraków dodaj ocet jabłkowy, cukier, gorczycę, czosnek i czarny pieprz. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut, pozwalając na połączenie się wszystkich składników. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.


Kiedy zalewa jest chłodna dodaj do niej obraną i pokrojoną w piórka cebulę oraz obrane jajka na twardo wraz z kawałkami pokrojonego buraka.

Przelej całość do słoików i wstaw do lodówki, by się marynowały od 24 godz. do 7 dni.

Nadzienie

Kiszone jajka w burakach przekrój na pół.

Wyciągnij z nich żółtko. W misce połącz żółtko, majonez, harrisę, masło, sól i pieprz. Blenderem zmiksuj wszystko na puszystą masę.
Wypełnij połówki jajka mieszanką żółtkową i pokrojonym szczypiorkiem. 

Można również kiszone jajka w burakach udekorować marynowaną cebulą z mieszanki.

Jajka można kisić do 7 dni. Czym dłużej kiszone tym ładniejszy mają kolor.

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *