Jaglanka na słodko z jabłkiem
Jestem zwolenniczką śniadań na ciepło. Nie tylko zimą, ale również przez cały rok. Czuję wtedy większy poranny power! Jako, że jaglanka robi się prawie sama, mam rano czas na inne rzeczy, i daję jaglance czas by się ugotowała. Wersje smakowe są dowolne.
Bardzo fajnie sprawdza się w tym połączeniu również gruszka. Śmiało możecie dodać mrożone owoce, które podczas gotowania kaszy i tak będą w środku miękkie i ciepłe. Dodatkowo zabarwią Waszą jaglankę na cudownie kosmiczny kolor. Dzisiaj wersja podstawowa jaglanka na słodko z jabłkiem, czyli to co na pewno znajdziecie w swojej kuchni.
Jaglanka na słodko z jabłkiem (porcja dla 2-3 głodnych osób)
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 1,5 szklanki mleka roślinnego
- garść orzechów lub mieszanki orzechowo-owocowej
- 1 jabłko
- 1 banan
- 4 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i pod bieżącą wodą przepłukujemy. Czekamy, aż woda przestanie być mętna i przekładamy kaszę do garnka. Zalewamy ją 1 szklanką wody oraz 1 szklanką mleka. Przekładamy garnek na palnik i gotujemy. Jabłko obieramy i tarkujemy na tarce z dużymi oczkami. Wrzucamy do gotującej się kaszy. Orzechy lub mieszankę orzechową kroimy nożem na drobne kawałki i również wrzucamy do kaszy. Jeżeli kasza wchłonie cały płyn dolewamy jeszcze 1/2 szklanki mleka i mieszamy. Kasza musi być miękka. Jeżeli nadal jest twardawa to trzeba jeszcze podlać mleka, żeby ją gotować. Cały proces gotowanie powinien trwać ok 30 min. Pod koniec gotowania obieramy banana i kroimy go w plastry i wrzucamy do gęstej już kaszy.
Ugotowaną kaszę przekładamy do miseczek, dekorujemy orzechami i bananem, a następnie polewamy syropem klonowym.
Jeżeli jaglanka wystygnie to dolejcie odrobinę mleka i znów ją podgrzejcie tylko na chwilę, by złapała pół płynną konsystencję.