Pasztet świąteczny

Jedną z tradycji, którą wprowadziłam w domu jest corocznie przygotowywany pasztet przeze mnie. Przeszłam przez: marchewkowy, z soczewicą, warzywny, mięsny, francuskie pate, najlepszy i najbardziej aromatyczny jest ten mięsno- warzywny!

Pasztet piekę w aluminiowych jednorazowych foremkach, bo łatwo je transportować i obdarowywać nim najbliższych! Przepis wystarcza na 3 foremki aluminiowe 20×10 cm

Pasztet świąteczny

Składniki:
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg pręgi wołowej
  • 1/2 kg surowego boczku lub podgardla
  • 100 g wątróbki drobiowej
  • 3 cebule
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duża bułka pszenna
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 5 jajek
  • 4 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki pieprzu
  • 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • smalec do wysmarowania formy
  • 400 g boczku surowego w plastrach

 

Przygotowanie:

Cebule obierz i pokrój na ćwiartki. Surowe mięso bez boczku pokrój na małe kawałki  i podsmaż na patelni z odrobiną tłuszczu, by zamknąć pory mięsa. Przełóż wszystko do dużego garnka. Zalej mięso wodą, tak by je przykrywało. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, marchewkę oraz pietruszkę. Gotuj wszystko 1,5 godziny Po tym czasie dodaj surową wątróbkę i gotuj dalej 10 min. Wyłącz ogień i odstaw do przestygnięcia.

Bułkę pokrój na 4 kawałki i zamocz w bulionie. Odcedź mięso oraz warzywa i przełóż je do miski.

Zmiel mięso, warzywa oraz bułkę maszynką do mielenia mięsa dwukrotnie. Oddziel żółtka od białek. Dodaj do masy żółtka oraz gałkę muszkatołową. Przypraw jeszcze solą i pieprzem według swoich smaków. Ubij białka i na koniec dodaj do masy ubite białka. Wszystko razem wymieszaj delikatnie na jednolitą masę.

Aluminiowe formy wysmaruj smalcem, a foremkę wzdłuż boków wyłóż boczkiem w plastrach. Wyłóż masę mięsno- warzywną do foremek na boczek i wystającymi końcami plastrów boczku przykryj masę mięsną. Nie układaj boczku na górze masy mięsnej, bo podczas pieczenia się spali.

Uderz delikatnie foremką o blat, by pozbyć się pęcherzów powietrza w masie. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 st i piecz 1,5 godziny.

 

 

Pasztet najlepiej smakuje 2 i 3 dnia. Jak Wam zostanie 4 dnia możecie go podgrzać i zjeść na ciepło
np. z sosem grzybowym. Ja go uwielbiam z wiejskim kiszonym ogórkiem i sosem żurawinowym!
Smacznego!!

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

One comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *