Najlepsza domowa pizza?
Prowadząc warsztaty kulinarne z dziećmi często rodzice pytają mnie co robię, że ta nasza pizza jest taka pyszna. Oczywiście, mam zdolne warsztatowe maluchy, ale nie tylko w tym tkwi sekret dobrej pizzy.
Co potrzeba do zrobienia domowej pizzy?
Po 1 kamień do pizzy
Do przygotowania pysznej pizzy potrzebny jest kamień do pizzy. Wiem, wiem, do tej pory robiliście pizze na blaszce do pieczenia. I właśnie dlatego nie wychodziła chrupiąca, bo na blaszce pizza się „gotuje” a nie przypieka. Kamień do pizzy odprowadza wilgoć z ciasta i powoduje, że domowa pizza jest chrupiąca. Ja kupiłam kamień do pizzy z firmy Duka (aktualnie jest w promocji). Do pizzy potrzebna też jest „szyfla z rączką” by ją na kamień ułożyć i zdjąć. Ja swoją kupiłam w TK Max na dziale kuchennym.
Po 2 drożdże
Przygotowuje pizze z drożdży suszonych z Dr. Oetker (dostępne w tesco lub w Lidlu). Nie dlatego, że jestem leniwa, ale dlatego, że mam je zawsze pod ręką i mam pewność, że drożdże zawsze będą świeże. Drugi plus suszonych drożdży to fakt, że nie trzeba robić zaczynu, tylko dodać drożdże bezpośrednio do przygotowywanego ciasta.
Po 3 mąka na pizze
Robiąc domową pizze staram się kupować włoską mąkę typ „00”(taka jest dostępna np w Tesco). Mąka dostępna jest w każdym większym markecie pod nazwą: włoska, typ „00” lub z dopiskiem „na pizze”
Po 4 czas wyrastania pizzy
W mące jest gluten. By gluten się uwolnił i spowodował, że nasze ciasto będzie elastyczne i dobrze wyrośnięte (za co odpowiadają też nasze drożdże) potrzeba 30 min. To jest czas na który zostawiamy ciasto pod przykryciem, najlepiej w ciepłym miejscu. Same drożdże też potrzebują czasu do wyrośnięcia. Po ok 40 min ciasto będzie dobrze wyrośnięte.
Po 5 dobry ser
Ciasto do pizzy to tylko połowa sukcesu. Ważny też jest jej główny składnik, czyli ser. Przygotowując domową pizze kupuję twardy ser mozzarella w bloku. Tzn. w kawałku, a nie tą miękką w kulkach. W Lidlu jest taka twarda mozzarella pakowana w plastrach. Tą miękką mozzarellę w kulkach natomiast dodaję jako składnik na górę, ale nie jako bazę do spodu pizzy. Możecie też użyć prawdziwego sera Gouda, który też się dobrze topi i jest tłusty.
Po 6 ilość składników
Włoska pizza to nie w naszym rozumieniu polska kanapka. Tutaj obowiązuje zasada czym mniej tym lepiej. Tradycyjna pizza ma ok 4 składników i to w zupełności wystarcza. Chodzi też o to, by po jej porciowaniu ciasto nie opadało, tylko sztywnie stało. To właśnie zasługa tego by nie przesadzać z ilością składników na cieście.
Po 7 oliwa
Dobra oliwa to podstawa. Jest ona składnikiem ciasta, ale również służy idealnie jako sos. Gdybyście we włoskiej knajpie poprosili o ketchup lub sos czosnkowy, to Włoch by Was wyśmiał 🙂 (byłam świadkiem takiego zdarzenia!). Inwestycja w dobrą oliwę to podstawa. Jak oliwa będzie pyszna to skrawki z pizzy, które tak często nie są dojadane, zjecie z ogromną przyjemnością, zanurzając je właśnie w dobrej oliwie.
Ja bardzo lubię oliwę hiszpańską extra virgin firmy Cazorla . Nie jest włoska, wiem, ale kto powiedział, że do włoskiej pizzy musi być włoska oliwa? Ma słodki smak i cudownie komponuje się z grilowanymi składnikami. Stacjonarnie możecie ją kupić w Pracowni Smaku w Katowicach.
Jak zrobić domową pizze?
Przepis na najlepszą domową pizze
Ciasto:
- 500 g mąki typ 00
- 1 op. drożdży suszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 ml wody ciepłej
- 100 g semoliny (tylko do podsypywania wałkowanego ciasta) można podsypać mąką typ 00
Składniki na sos:
- 2 puszki pomidorów
- 2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki do pizzy: (co kto lubi)
- mozzarella w bloku
- mozzarella w kulkach
- szynka
- salami
- pieczarki
- kukurydza
- ananas
Przygotowanie:
Do zimnego piekarnika na spód wkładamy kamień do pizzy. Włączamy piekarnik na maksymalną temperaturę jaką macie w ustawieniach piekarnika z termoobiegiem. U mnie to 240 st, ale jeżeli macie możliwość ustawić na 280 st. to jest najlepsza temperatura na domową pizzę.
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą. Musi nam powstać jednolite zwarte ciasto. Jeżeli ciasto jest za lepkie, należy podsypać mąkę. Jeżeli za sypkie i nie chce się połączyć to należy odrobinę podlać wodą. Z podanej porcji wychodzi 5 kulek pizzy, które mieszczą się na kamieniu do pizzy.
Wyrabiamy ciasto ok 5 min . robotem z końcówką hak lub ręcznie. Odstawiamy wyrobione ciasto do miski i przykrywamy ściereczką lub folią strech. Zostawiamy do wyrośnięcia na 40 min.
Składniki na sos wlej do garnuszka i gotuj ok 15 min do odparowania wody z pomidorów. Odstaw do ostudzenia.
Wyrośnięte ciasto podziel na 5 kulek. Każdą kulkę na blacie rozwałkuj na ok 1 cm grubości podsypując odrobiną mąki semolina. Nałóż na ciasto 3 łyżki sosu pomidorowego, zostawiając dookoła rant bez sosu by pizza się nie przykleiła do blatu. Następnie posyp pizzę startą mozzarellą i innymi swoimi ulubionymi składnikami.
Zapewniam Was, że moja domowa pizza stanie się Waszą ulubioną przekąską,. Przekonacie się, że żadna zamawiana na wynos nie dorównuje jej smakiem.
3 comments
Łukasz
„Każdą kulkę na blacie rozwałkuj na ok 1 cm grubości podsypując odrobiną mąki semolina.”
hmmm, aż tak grubo?
Agnieszka Jasińska
Możesz zrobić cieniej 🙂 tylko przy przekładaniu ciasta na blaszkę będziesz miał pewność, że się ciasto nie rozerwie. Początkowo robiłam na 1 cm, jak doszłam do wprawy do aktualnie mam ok 0,5 cm 🙂 Daj znać jak poszło!