Drożdżowe bułeczki z cynamonem
Drożdżowe bułeczki z cynamonem to smak mojego dzieciństwa. Babcia robiła najlepsze na świecie. Choć wyglądają na bardzo pracochłonne, wcale takie nie są! Ciasto wyrabiam robotem z końcówką hak, więc praktycznie robi się samo! Ręczne domowe miksery również mają taką końcówkę, wcale nie trzeba kupować specjalnego sprzętu, a w domu unosić się Wam będzie zapach aromatycznego cynamonu!
Moje drożdżowe bułeczki z cynamonem mają tradycyjne nadzienie: masło, cukier i cynamon. By było troszkę fit używam w przepisie cukru trzcinowego! To idealna domowa słodkość dla maluchów i pobija każdą sklepową drożdżówkę!
Drożdżowe bułeczki z cynamonem 10 szt.
Składniki na ciasto:
- 250 ml mleko
- 1 saszetka drożdży instant 7 g
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 70 g masła
- do posmarowania: pozostałe białko + 2 łyżki mleka
Składniki na nadzienie:
- 90 g masła
- 20 g cynamonu w proszku
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
Składniki na lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego
- 5 łyżek soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Mleko podgrzej w garnku, by było lekko ciepłe. Do misy przesiej mąkę dodaj cukier, sól oraz drożdże.
Wlej mleko i wyrabiaj robotem z końcówką hak przez 3 min do połączenia się składników. Następnie dodaj całe jajko i żółtka. Nadal miksuj przez 5 min. Wlej roztopione, ale schłodzone masło cienką stróżką bardzo powoli do ciasta. Miksuj kolejne 5 min.
Przykryj folią spożywczą i odstaw na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyłóż ciasto na blat oprószony delikatnie mąką, zagnieć ciasto i rozwałkuj je na prostokąt.
W garnku rozpuść mało. Wsyp do niego cukier oraz cynamon i wymieszaj na jednolitą masę.
Rozwałkowany placek na całej powierzchni posmaruj rozpuszczonym nadzieniem maślano- cynamonowym.
Zwiń ciasto w jeden wielki rulon i dociskając go dłońmi i uformuj, by miał wszędzie taką samą grubość.
Pokrój rulon w poprzek na 10 kawałków o grubości ok. 5 cm. Blaszkę tortową 31 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Układaj pocięte ślimaki od środka formy na zewnątrz pozostawiając pomiędzy bułeczkami 2 cm przerwy. Odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. Wierzch bułeczek posmaruj pozostałym białkiem z mlekiem. Piecz bułeczki na złoty kolor przez 25 min.
Cukier puder trzcinowy (mielę cukier trzcinowy w młynku do kawy) zmieszać z sokiem z pomarańczy. Po wyciągnięciu bułeczek cynamonowych z piekarnika odczekać 15 min i polać każdą bułeczkę 2 łyżkami lukru. Zostawić do całkowitego wystudzenia.
Jest też wersja wytrawno- słodka bułeczek drożdżowych z bekonem :), który przepis bardziej Was urzeka?