Ciasto cukiniowe

Późna jesień i zima to trudny czas by zdobyć smaczne owoce i warzywa. Jeszcze trudniej, jeżeli szukacie dobrych jakościowo produktów, które rosły sobie naturalnie bez popędzania i przyśpieszania ich wzrostu. Marketowa zielenina zimą i jesienią pełna jest wody i pozbawiona jakichkolwiek wartości odżywczych. Dlatego idealnie z pomocą przychodzi targ ekologicznych produktów oraz upraw BioBazar w Katowicach. Mnie z pomocą oczywiście przychodzi przez cały rok, ale jesienią i zimą bywam na nim znacznie częściej!

Sprzedawcy, by móc tam sprzedawać swoje wyroby, muszą spełniać określone wymogi związane z posiadaniem certyfikatu Eko i Bio na swoje produkty. To gwarantuje dobrą jakość i pewność tego, co kupujecie. Większość produktów dostępnych na BioBazarze pochodzi bezpośrednio od producenta, który odpowie Wam na każde pytanie związane z uprawą, hodowlą czy transportem ich produktów.

Ceny są zupełnie normalne. Czasem słyszę komentarze w stylu ” ale tam drogo”, albo ” ja w eko nie uwierzę, bo teraz każdy oszukuje”. Owszem, ceny na BioBazarze są ok 10% wyższe od marketowych, bezsmakowych i bezwitaminowych produktów. Ale za ceną idzie jakość! A uwierzcie między marketowym „jakoś”, a ekologiczną „jakość” jest bardzo duża różnica!

Sprawdźcie sami czy jest drogo i sprawdźcie sami jakość produktów. Regularnie kupuję tam domowe sery, masła oraz śmietanę! Ryby i owoce morza są tam rewelacyjnej jakości. Polskie domowe wędliny bez polepszaczy pachną na kilometr naturalnym wędzeniem. Mąki, kasze i ryże pochodzą z najlepszych upraw. Obiecuję, że nie będziecie zawiedzeni!

BioBazar w Katowicach

ul. Bracka 20 (wjazd pod estakadą ul. Bracka na teren Huty Baildon oraz wjazd od strony skrzyżowania przy Silesia City Center na teren Huty Baildon)

Katowice

Godziny otwarcia:

  • środy 9:00-17:00
  • soboty 7:30-15:00

strona facebooka BioBazar Huta Baildon, gdzie na bieżąco możecie śledzić nowości produktowe, wystawców oraz organizowane eventy i wydarzenia.

Ciasto cukiniowe

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki cukru kokosowego (można zastąpić trzcinowym)
  • 2 łyżeczki ekologicznego cukru waniliowego
  • 1 średnia cukinia (ok 250 g)
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka płatków migdałowych (można zastąpić dowolnymi drobno pokrojonymi orzechami)
  • 1 szklanka suszonej białej morwy (można zastąpić żurawiną suszoną)
  • 4 łyżki mleka roślinnego (można użyć krowiego)
Składniki na lukier:
  • 1 szklanka ksylitolu (można użyć cukru trzcinowego)
  • 5 łyżek soku z pomarańczy

 

Przygotowanie:

Mąkę pszenną i sodę oczyszczoną wsyp do miski. Dodaj do mąki cynamon oraz suszoną morwę i migdały.

Cukry zmiksuj z jajkami i wanilią. W garnku rozpuść masło i odstaw. Do masy jajecznej dodaj startą cukinię na dużych oczkach. Delikatnie wymieszaj. Dodaj suche składniki i wszystko delikatnie wymieszaj lub miksuj na najniższych obrotach. Pomału wlej roztopione masło oraz mleko. Wymieszaj do połączenia się masy.

Ciasto cukiniowe przełóż do keksówki 10×25 cm wysmarowanej uprzednio masłem i oprószone mąką pszenną. Jeżeli używasz formy silikonowej tak jak ja, to nie smaruj tej formy masłem.

Piecz w temperaturze 180ºC przez 60 minut. Przestudzić chwilę w foremce, a następnie wyłóż na kratkę.

Ksylitol zmiel w młynku do kawy na puder. Przesypać do miski i dodać sok z pomarańczy. Udekoruj ciasto cukiniowe lukrem.

 

Wszystkie składniki na ciasto pochodzą od lokalnych dostawców z BioBazar Katowice.
Do zobaczenia na BioBazarze!!!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *