To najlepsza szarlotka na świecie. Od chrupiącego spodu po obfite, aromatyczne wnętrze – ten przepis zawsze zbiera pochlebne recenzje. Jeśli kochasz jabłka, koniecznie musisz spróbować tej szarlotki!

Uwielbiamy tę szarlotkę! Ponieważ jest to ciasto pełne masła, jest kruche i delikatne. Spód nigdy nie jest mokry a krawędzie cudnie chrupią podczas krojenia i jedzenia.

Wyobraź sobie pieczone, soczyste jabłka, bulgoczące pod kruchą kratką. Ten przepis na pewno stanie się Twoim ulubionym sposobem na szarlotkę.

Najlepsze jabłka na szarlotkę

Każde słodkie / kwaśne i kruche jabłko będzie odpowiednie. Można odpowiednio dostosować poziom cukru do każdej odmiany.

Używam 1 szklanki cukru wykorzystując odmianę Gala (to moja ulubiona odmiana jabłek do ciast). Dodaję natomiast nieco mniej cukru, gdy używam odmiany Golden Delicious.

Jak przygotować najlepszą szarlotkę

Z odpowiednim przepisem domowa szarlotka jest łatwiejsza niż myślisz. Ciasto wyrabia się szybko i wymaga ono podstawowych składników, które prawdopodobnie już masz pod ręką. Nadzienie jest przepyszne i równie proste w wykonaniu.

Dekoracje z kruchego ciasta można robić dowolnie. Nie musisz się stresować, że nie masz zdolności artystycznych. Możesz położyć również paski ciasta na górze tarty bez przekładania i robienia dodatkowych dekoracji. To Twoje ciasto, więc zrób je jak chcesz!

 

 

 

 

Najlepsza szarlotka na świecie

Ciasto

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g zimnego masła
  • 6 łyżek zimnej wody

Mąkę pszenna wsyp do miski. Dodaj cukier oraz sól. Masło pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do miski. Wlej wodę. Szybko zagnieć ciasto, tak by za długo nie ogrzewać masła, ale żeby powstało jednolita masa, bez grudek masła. Uformuj ciasto w kulę. Podziel ciasto na pół. Jedną połówką ciasta wyłóż 23 cm spód do tarty (może to być okrągła blaszka lub ceramiczna forma), tak by ciasto zakryło boki i spód formy. Z pozostałej połówki omierz 1/4 ciasta i dodaj do wyłożenia spodu, bo z połówki ciasto będzie za cienkie. Resztę ciasta włóż do lodówki na czas przygotowania jabłek. Wyłożoną ciastem formę również wstaw do lodówki do schodzenia.

Nadzienie jabłkowe

Składniki

  • 7 jabłek odmiany Gala
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 150 g masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko + 1 łyżka wody do posmarowania

Przygotowanie:

Jabłka obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Przełóż całość do miski. Posyp jabłka cynamonem i wymieszaj. Na patelnię połóż masło i je roztop na małym ogniu. Dodaj mąkę i wymieszaj do połączenia się składników. Wlej wodę i energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Odstaw patelnię z ognia i wsyp cukier puder. Mieszaj energicznie masę i postaw z powrotem na ognień na 2 min. Powstałą masą zalej jabłka w misce i dokładnie wymieszaj.

Wyciągnij spód do tarty wyłożony ciastem. Przełóż masę jabłkową do formy i łyżką ugnieć delikatnie by jabłka nie wystawały poza wysokość formy. Pozostałe ciasto rozwałkuj cienko na blacie podsypując je delikatnie mąkę. Grubość ciasta musi wynosić ok 2 -3mm. Potnij ciasto wzdłuż na paski o grubości 1,5 cm. Z 3 pasków zrób przeplatany warkoczyk, który będzie ułożony dookoła tarty. Jeśli zabrakło ci długości to weź kolejne 3 paski i zaplecz ponownie warkoczyk.

Potrzebujesz jeszcze min. 10 pasków, by ułożyć 5 pionowo i 5 poziomo. Połóż na tarcie 5 pasków pionowo (możesz ułożyć więcej, ale liczba pionowych lub poziomych musi być zawsze nieparzysta). Środkowym paskiem wyznacz oś ciasta. Dwa paski po bokach środkowego złóż na pół i ułóż kolejne paski poziome. Paski, które złożyłeś na pół, niech wrócą teraz  z powrotem na swoje miejsce. Przeplataj paski, aż zakryjesz całą tartę. Teraz dookoła doklej warkoczyk, dociskając go lekko do brzegu formy z ciastem.

 

Nagrzej piekarnik do 220 st. Do miseczki wbij jajko i dodaj 1 łyżkę wody. Pędzelkiem rozsmaruj masę jajeczną na utworzonej z kruchego ciasta kratce i bocznych warkoczykach.

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego na 200 st i piecz 15 min. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 st i piecz jeszcze 30 min. Wyciągnij tartę z piekarnika i zostaw do całkowitego wystudzenia.

 

W sezonie wiosennym zamień jabłka na rabarbar, a latem na wiśnie. Dzięki temu możesz najlepsze kruche na świecie jeść ze swoimi ulubionymi owocami cały rok.

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *