W zimowe poranki lub wieczory, nic tak nie cieszy jak kubek czegoś ciepłego. Złoty napój bogów rozgrzewa od środka i budzi nasz organizm z samego rana, a wieczorem przyjemnie relaksuje. Jeżeli jeszcze nie słyszałeś o złotym napoju bogów, to czas to zmienić!
Złoty napój bogów to rozgrzewający, zdrowy napój roślinny z dodatkiem kurkumy. Oprócz korzyści zdrowotnych napój bogów po prostu rewelacyjnie smakuje. Kurkuma ma ciepły, lekko pikantny i ziemisty smak, a po zmieszaniu z odrobiną słodyczy miodu i mleka zmienia się w coś niesamowicie dobrego!
Złoty napój bogów ma działania przeciwzapalne i przeciwutleniającym, a jego receptura wywodzi się z medycyny ajurwedyjskiej. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza głównie kurkumie.
Kurkuma pomaga walczyć z kaszlem, gorączką, przeziębieniem, biegunką i niestrawnością, bólem gardła i żołądka, wspiera szybsze gojenie ran ze względu na właściwości antybakteryjne. Warto wspomnieć, że kurkuma pomaga wyciszyć i uspokoić organizm, a nawet walczyć z depresją – warto więc sięgać po nią szczególnie przed snem.
Przepis na złoty napój bogów
W pierwszej kolejności trzeba przygotować pastę z kurkumy, którą możesz w każdej chwili wykorzystać do kolejnych porcji złotego mleka, lemoniady czy herbaty. Przygotowaną pastę można przechowywać 2 tyg. w lodówce.
- 4 łyżki kurkumy w proszku
- 10 łyżek wody
Do garnka wsyp kurkumę i zalej ją wodą. Postaw na ogniu i gotuj 3 min mieszając. Gdy kurkuma spęcznieje do postaci pasty przełóż ją do słoiczka.
Do przygotowania złotego napoju bogów potrzebujesz
- 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowe, czy kokosowe)
- 1 łyżeczka pasty z kurkumy
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru (lub 1 łyżeczka startego świeżego kłącza)
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 strączki kardamonu (lub 1/4 łyżeczki mielonego)
- 1 goździk
- 1 łyżeczka miodu
Do garnka wlej mleko i dodaj wszystkie przyprawy oraz pastę z kurkumy. Nie dodawaj do mleka miodu. Całość postaw na ogniu i gotuj 10 min. Ugotowany złoty napój przelej do szklaneczek i dosłodź całość miodem.
Do tego napoju genialnie pasują Dyniowe bułeczki z cynamonem!
2 comments
AnetaB
Ja zawsze do wody lubię dodawać imbir, taki świeży starty na tarce. Jak jest zima lub okres przeziębień, to dodaję trochę kurkumy, goździka, trochę szałwii i macierzankę. Oraz to co jeszcze jest pod ręką. Napar robię tak https://totemat.pl/jak-zrobic-zdrowy-napoj-leczniczy-chroniacy-przed-chorobami/ czyli po prostu zaparzam napój z zwykłych ziół, dostępnych w domu. Co ciekawe od 10 lat nie chorowałem na przeziębienia.
Agnieszka Jasińska
Szałwia i macierzanka brzmi super! Sprawdzę kolejnym razem. Dziękuję!