W zimowe poranki lub wieczory, nic tak nie cieszy jak kubek czegoś ciepłego. Złoty napój bogów rozgrzewa od środka i budzi nasz organizm z samego rana, a wieczorem przyjemnie relaksuje. Jeżeli jeszcze nie słyszałeś o złotym napoju bogów, to czas to zmienić!

Złoty napój bogów to rozgrzewający, zdrowy napój roślinny z dodatkiem kurkumy. Oprócz korzyści zdrowotnych napój bogów po prostu rewelacyjnie smakuje. Kurkuma ma ciepły, lekko pikantny i ziemisty smak, a po zmieszaniu z odrobiną słodyczy miodu i mleka zmienia się w coś niesamowicie dobrego!

Złoty napój bogów ma działania przeciwzapalne i przeciwutleniającym, a jego receptura wywodzi się z medycyny ajurwedyjskiej. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza głównie kurkumie.

Kurkuma pomaga walczyć z kaszlem, gorączką, przeziębieniem, biegunką i niestrawnością, bólem gardła i żołądka, wspiera szybsze gojenie ran ze względu na właściwości antybakteryjne. Warto wspomnieć, że kurkuma pomaga wyciszyć i uspokoić organizm, a nawet walczyć z depresją – warto więc sięgać po nią szczególnie przed snem.

Przepis na złoty napój bogów

W pierwszej kolejności trzeba przygotować pastę z kurkumy, którą możesz w każdej chwili wykorzystać do kolejnych porcji złotego mleka, lemoniady czy herbaty. Przygotowaną pastę można przechowywać 2 tyg. w lodówce.

  • 4 łyżki kurkumy w proszku
  • 10 łyżek wody

Do garnka wsyp kurkumę i zalej ją wodą. Postaw na ogniu i gotuj 3 min mieszając. Gdy kurkuma spęcznieje do postaci pasty przełóż ją do słoiczka.

Do przygotowania złotego napoju bogów potrzebujesz

  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowe, czy kokosowe)
  • 1 łyżeczka pasty z kurkumy
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru (lub 1 łyżeczka startego świeżego kłącza)
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 strączki kardamonu (lub 1/4 łyżeczki mielonego)
  • 1 goździk
  • 1 łyżeczka miodu

Do garnka wlej mleko i dodaj wszystkie przyprawy oraz pastę z kurkumy. Nie dodawaj do mleka miodu. Całość postaw na ogniu i gotuj 10 min. Ugotowany złoty napój przelej do szklaneczek i dosłodź całość miodem.

 

Do tego napoju genialnie pasują Dyniowe bułeczki z cynamonem!

 

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

2 comments

Reply

Ja zawsze do wody lubię dodawać imbir, taki świeży starty na tarce. Jak jest zima lub okres przeziębień, to dodaję trochę kurkumy, goździka, trochę szałwii i macierzankę. Oraz to co jeszcze jest pod ręką. Napar robię tak https://totemat.pl/jak-zrobic-zdrowy-napoj-leczniczy-chroniacy-przed-chorobami/ czyli po prostu zaparzam napój z zwykłych ziół, dostępnych w domu. Co ciekawe od 10 lat nie chorowałem na przeziębienia.

Reply

Szałwia i macierzanka brzmi super! Sprawdzę kolejnym razem. Dziękuję!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *