Chlebek bananowy
Najlepszy chlebek bananowy jaki kiedykolwiek jadłam! Wcale nie boję się tego napisać, bo jest cudowny! Najlepiej smakuje 2 dnia. Ważne, by na blacie kuchennym nie wysychał i był przykryty ściereczką. Ja drugiego dnia zawinęłam chlebek folią spożywczą i był cudownie miękki nawet czwartego dnia :D. „Upiłam” żurawinę rumem. Jeśli robicie ciasto dla dzieci można go użyć, bo alkohol podczas pieczenia wyparowuje.
Idealne ciasto jednomiskowe. Po 30 min pieczenia możecie dla dekoracji na górę dosypać czekoladę i kokos.
Chlebek bananowy
Składniki:
- 150 g masła
- 175 g mąki
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 3 średnie banany
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 garść posiekanych orzechów (ja użyłam mix różnych)
- 100 g suszonej żurawin
- 50 ml rumu
Przygotowanie:
Żurawinę zalej 50 ml rumu i 50 ml gorącej wody. Odstaw na 10 mim. i odcedź płyn. Rozpuść masło w garnku i ostudź. Następnie rozetrzyj je z cukrem.
Do masy dodaj kolejno po jednym jajku i wymieszaj chwilę. Kolejno dodaj rozgniecione banany, posiekane orzechy i drobno pokrojoną czekoladę oraz odcedzoną żurawinę.
W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodaj je do ciasta. Wymieszaj całość. Przełóż do formy 30×10 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka.
Uwielbiam dzielić się pysznościami! Macie jakieś swoje ulubione super, ekstra, szybkie ciasta jednomiskowe? 🙂
4 comments
Małgosia
Dzień dobry, chlebek wygląda obłędnie już w trakcie robienia:). Mam pytanie- bo wcześniej się z tym nie spotkałam i bardzo mnie to zaciekawiło – czemu służy pierwotne rozpuszczenie masła, po to, aby po przestudzeniu rozmieszać go z cukrem?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź
Pozdrawiam
Agnieszka Jasińska
Równomiernie rozprowadza się w cieście. Można użyć oleju, ale po upieczeniu ciasta jest bardziej mokre. Masło „trzyma” teksturę.