Ciasteczka z czarnego sezamu

Uwielbiam ten różowo-czerwony kolor na ciasteczkach sezamkowych. Ta maślana i kokosowa przekąska wprowadza mnie w dobry nastrój za każdym razem gdy je przygotowuję! Podarujcie sobie odrobinę koloru w ponury dzień, zobaczycie, że to działa!!!

Moje ciasteczka z czarnego sezamu przeszły dużą metamorfozę. Na początku prób zaczynałam z białym sezamem, potem były próby z prażonym. Ten przepis na ciasteczka jest najbardziej dopracowany 🙂

 

Składniki:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki sezamu czarnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki miękkiego masła
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki cukru pudru trzcinowego (zwykły trzcinowy zmielony w młynku lub blenderze)
  • 3 żółtka jajek
Polewa:
  • 1 szklanka cukru pudru trzcinowego
  • 4 łyżki soku z buraków (można użyć puree z ugotowanych buraków)

 

Przygotowanie:

Do młynka do kawy lub blendera wsypcie sezam i zmielcie go na mąkę sezamową. Mąkę pszenną oraz mąkę sezamową i sól wymieszaj w misce i odłóż na bok.

 

W misce miksera z końcówką hak wymieszaj masło i olej kokosowy, a następnie dodaj cukier trzcinowy i cukier puder trzcinowy. Dodaj do misy suchą mieszankę mąki i sezamu i wymieszaj wszystko na gładką masę.

Dodawaj po jednym żółtku ciągle mieszając, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Przełóż ciasto z miski i podziel na dwie równe części.

Na blacie ułóż papier do pieczenia połóż na papier 1 kawałek ciasta rozpłaszcz w cienki placek przykryj drugim papierem do pieczenia i rozwałkuj na ok 3 mm. To samo zrób z drugim kawałkiem ciasta. Przełóż papier z ciastem na deskę do krojenia i ułóż dwa kawałki ciasta jeden na drugim(pamiętaj by każdy kawałek był przedzielony papierem). Włóż do lodówki na ok 30 min by ciasto stężało.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Wyciągnij ciasto z lodówki i powycinaj ciasteczka. Nie ruszaj ciasteczek tylko powyciągaj niewycięte skrawki ciasta pomiędzy ciasteczkami (po to by nie ogrzewać dodatkowo ciasta). Przełóż ciasteczka z papierem na blachę i włóż do piekarnika.

Piec przez 15-17 minut. Pozostaw ciasteczka by ostygły.

Wymieszaj cukier puder trzcinowy z sokiem z buraka. Polej zimne ciasteczka lukrem.

Co do koloru lukru jest pełna dowolność! Pół łyżeczki zielonej herbaty matcha nada ciasteczkom cudownego jasno zielonego koloru. Kurkuma nada polewie żółty kolor oraz delikatny orientalny smak. Kawa rozpuszczalna nada cudowny posmak a kolor lukru zmieni się na kremowy. Bawcie się kolorami i eksperymentujcie ze smakiem.

SMACZNOŚCI!

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *