Ciasto żurawinowe z cytryną
Są takie przepisy, które raz przetestowane ciągle wracają. To jest jeden z nich. Ucierane ciasto żurawinowe jest obłędnie pyszne i bardzo proste. Jego przygotowanie trwa zaledwie 10 min. Najlepiej się tutaj sprawdza świeża żurawina, która ożywia to ciasto. Pomimo swojego kwaśnego smaku żurawinowe ciasto z cytryną jest orzeźwiająco słodkie. Uwielbiam ten przepis!
Ciasto żurawinowe z cytryną
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 5 jajek
- 180 ml mleka
- 170 g drobnego cukru do wypieków
- świeżo skórka otarta z 1 cytryny
- 250 g świeżej żurawiny
Do misy miksera włóż miękkie masło i zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj jajka, jedno po drugim, ciągle miksując. Sparz cytrynę wrzątkiem i zetrzyj skórkę z cytryny do ciasta. Wlej połowę mleka i wsyp połowę mąki z proszkiem. Szpatułą wymieszaj całość i dodaj resztę mleka i mąki. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.
Blaszkę o wymiarach dolnych 30 x 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Na wierzch równomiernie wysyp żurawinę.
Piecz w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika, przestudzić i polukruj.
Składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 łyżek soku z cytryny
Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny i rozetrzyj, by nie było grudek. Polej lukrem ciasto.
Ciasto żurawinowe z cytryną jest idealną bazą do każdych innych świeżych owoców. Wystarczy, że zamienicie świeżą żurawinę na śliwki lub truskawki!
Miłego wypieku!