Są takie desery, które nie zawierają czekolady, a powalają na kolana. To jest właśnie takie danie! Słodkie, wyglądają (nie)winnie i są bardzo aromatyczne! Gruszki w winie są idealne na romantyczny wieczór, ale również na wystawną kolację!
Dodatkiem do tego dania jest mascarpone zmieszane ze szczyptą cynamonu, ale możecie je zastąpić gęstym jogurtem lub gałką lodów śmietankowych lub w ogóle z tego wszystkiego zrezygnować. Gruszki są cudne same w sobie!
Gruszki w winie
Składniki:
- 6 gruszek
- 600 ml wina czerwonego wytrawnego
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 garście suszonych owoców (figi, morele, śliwki)
- 1 cytryna
- 1 laska wanilii
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 łyżeczka cynamonu + szczypta do mascarpone
- 250 g mascarpone (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cukru pudru
Przygotowanie:
Z cytryny zetrzyj skórkę i odstaw na później. Wlej do dużej miski wodę i wyciśnij do wody sok z cytryny. Gruszki po obraniu szybko ciemnieją, a wsadzenie ich do wody z cytryną spowoduje, że będą ciągle jasne podczas obieranie kolejnych sztuk.
Przygotuj garnek w którym będzie można gotować gruszki (przymierz czy wszystkie się zmieszczą), ale jeszcze ich nie gotuj. Wyciągnij je z garnka.
Rozetnij wanilię i wydrap z niej pestki. Wlej do garnka wino i dodaj cukier. Zagotuj, by cukier się rozpuścił i zmniejsz ogień do minimum. Dodaj starkowaną skórkę z cytryny, anyż, cynamon, wydrążone pestki wanilii oraz strączek wanilii (w nim nadal jest mnóstwo smaku).
Wsadź do garnka gruszki i mix owoców, które dodajesz. Upewnij się, że wszystkie owoce są pokryte aromatycznym winem i zacznij je gotować.
W zależności jak twarde gruszki masz oraz jak bardzo suszone były owoce, tak długo trzeba będzie je gotować. Po 30 min sprawdź czy gruszki są już lekko miękkie ostrym nożem. Ten czas powinien wystarczyć. NIE gotuj gruszek na bardzo miękko. Nie mogą się rozpływać na talerzu. Gdy stopień ugotowania gruszki będzie ci odpowiadał, wyłącz gaz i zostaw całość do przestudzenia na 10 min.
Łyżką delikatnie wyciągnij gruszki i owoce z wina i przełóż do osobnego pojemnika. Płyn zlej osobno do słoika. Ostudzone wino i gruszki z owocami wstaw do lodówki na kilka godzin (zimą wystaw za okno- 3 h wystarczą).
Następnego dnia wyciągnij płyn i gruszki z lodówki. Wymieszaj widelcem mascarpone z odrobiną cynamonu i cukrem pudrem na puszysty krem.
Ułóż na talerzu łyżkę kremu mascarpone. Na kremie połóż gruszkę w winie i ugotowane owoce. Polej całość dookoła kremu i gruszki sosem winnym. Jeżeli nie używasz mascarpone to w pierwszej kolejności wlej odrobinę wina na talerzyk i dopiero wtedy układaj gruszkę i owoce.
To jakie owoce do gruszki w winie dodasz zależy od Ciebie. Można użyć świeżych fig, mrożonych jeżyn czy suszonych moreli. Wszystkie owoce są tu mile widziane.