Konfitura dyniowa
Sezon dyniowy jest w pełni. Jeżeli zostały wam nie wydrążone dynie po Halloween to idealnie! Ja najbardziej lubię konfiturę z dyni piżmowej, która jest bardzo słodka i aksamitnie kremowa.
Konfitura dyniowa będzie idealną bazą do ciasta dyniowego. Nie trzeba już wtedy dodawać cukru do wypieku. Ważne jest, by dodając pomarańcz nie dodać białej skórki tzw. albedo. Skórka ta po podgrzaniu jest tak okropnie gorzka, że zepsuje cały efekt konfitury.
Konfitura dyniowa
Składniki:
- 500 g dyni
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 150 g cukru trzcinowego
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik na 200 st. Dynię przekrój na pół i ułóż na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 50 min. Ostudź i wydrąż łyżką ze skórki.
Pomarańcz pozbaw skóry i filetuj na poszczególne segmenty, by w kawałkach nie było białej skórki. Sok z cytryny wyciśnij do miseczki.
Do garnka przełóż upieczoną wydrążoną dynię, filety pomarańczy oraz sok z cytryny. Wsyp cukier. Gotuj ok 10 min.
Dodaj przyprawy i przygotowany mus blenduj na jednolitą masę.
Konfiturę przelej do wyparzonych słoików i odstaw do góry dnem.