Kopenhaga Restauracja STUDIO

Do Kopenhagi wybierałam się od 2 lat. Ciągle miałam inne punkty do odwiedzenia na swojej mapie. Oczywiście głównym planem miała być restauracja NOMA, ale jak to u mnie bywa rezerwacja lotu i pobytu odbyła się 4 dni przed wyjazdem. Rezerwacje stoików w NOMIE trzeba robić z 3-4 miesięcznym wyprzedzeniem (szczególnie w okresie przedświątecznym).

Nie udało się odwiedzić Rene Zeppelina, ale skosztowałam innych cudownych przysmaków.

Restauracja STUDIO

studio-restauracja

Zachwyciła nas Restauracja STUD!O, gdzie szefem jest Torsten Vildgaard.

kopenhaga restauracja studio

Restauracja Studio jest inspirowana duńskimi i nordyckimi smakami natury.
Restauracja otrzymała swoją pierwszą gwiazdkę Michelin w 2014 roku i nadal ją utrzymuje.

kopenhaga restauracja studio

STUD!O zostało otwarte w październiku 2013 roku i po zaledwie p czterech miesiącach została wyróżniona 1 gwiazdką Michelin. W październiku 2014 r STUD!O zostało trzecią najlepszą restauracją w Danii oraz 10 najlepszą restauracją w krajach skandynawskich nominowanych przez White Guide Nordic.

Szef Torsten zanim otworzył swoją autorską restaurację był przez 8 lat głównym szefem w NOMIE.

Kuchnia jest oczywiście otwarta, a potrawy jakie serwuje Szef Torsen zapierają dech w piersi. Menu jest sezonowe. Wybierając menu degustacyjne w porze lunchu bez menu degustacyjnego win zapłacicie za 2 osoby ok 1.200 zł.

Większość produktów jest robiona metodą sous-vide. Przy gościach na „chef table” serwowane już są gotowe produkty.

kopenhaga-studio

Pierwszym daniem jakie serwuje szef jest domowy wypiekany chleb serwowany z serkiem z dodatkiem palonego masła- niebo w gębie!!!

kopenhaga-studio

Ostryga z dziką truskawką, koprem i nasturcją. Jak to skosztowałam polubiłam ostrygi!

kopenhaga-studio

Jabłka, sos jagodowy i łosoś marynowany to istny majstersztyk!

kopenhaga-studio

Jabłka, kalmary i wywar rybny były niesamowicie esencjonalne.

studio

Kaczka wędzona w jałowcu, burak, lukrecja i róża. Można chcieć więcej??? Nie można!

kopenhaga-jarmark

Na deser makaroniki na honnycomb i różane krówki- zjadłam prawie do ostatniego okruszka!

 

Nie będę Was bardziej męczyć tymi rarytasami. Sama zrobiłam się mega głodna!!!

 

Studio
The Standard
44 Havnegade
DK-1058 Copenhagen K

http://thestandardcph.dk/en/studio

Print Friendly, PDF & Email

Mogą Cię również zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres email nie będzie opublikowany. Required fields are marked *