Drożdżówki z owocami to moje danie z dzieciństwa. Nie ma nic lepszego niż dobra maślana bułeczka z dodatkiem sezonowych owoców. Moja babcia była mistrzynią w drożdżowych wypiekach. Dlatego staram się sprostać wymaganiom i poprzeczce postawionej bardzo wysoko. Te drożdżówki są najlepsze jakie udało mi się do tej pory zrobić!
Do wypieków drożdżowych mam wielki sentyment. Choć ostatnio je bardzo dokładnie selekcjonuje. Wybieram tylko te najlepsze. Już się wyleczyłam z ciągłego kupowania świeżych drożdży, bo zawsze kiedy je kupuję, to i tak ciasta nie robię. Dlatego mam zawsze w szafce drożdże suszone. Jest to świetna alternatywa, gdy najdzie Was nagle ochota na ciasto lub pizze. Najlepsi mistrzowie cukiernictwa i wypieków bazują na drożdżach suszonych, bo one dają gwarancję, że się nie zepsują (gdy się je przechowuje w suchym i ciemnym miejscu) oraz zawsze można je mieć pod ręką. Możecie przygotować najlepsze drożdżówki z owocami, gdy macie na to ochotę!
Najlepsze drożdżówki z owocami
Składniki na 12 drożdżówek:
1 szt waży 150 g – 350 kcal
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 10 g drożdży suszonych
- 80 g cukru
- 2 jajka
- 150 g stopionego i ostudzonego masła
- 300 ml mleka do kawy 7,5% tłuszczu (można użyć tradycyjnego lub roślinnego)
- 1/3 łyżeczki soli
Farsz:
- 200 g białego sera (użyłam sera na jogurcie labneh)
- 3 łyżki cukru trzcinowego z wanilią
- 1 żółtko
Dodatki:28 szt małych truskawek (można użyć dowolne świeże owoce)
Do posmarowania: roztrzepane białko (pozostałe po żółtku z farszu serowego)
Lukier:
- sok z 1 cytryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Masło rozpuść w garnku i ostudź. Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże suszone, cukier, jajka,mleko oraz sól. Wszystko razem wyrób robotem z końcówką hak lub ręcznie do połączenia się składników.Wyrabiaj 5 min. Powoli wlewaj masło i nadal wyrabiaj ciasto 5 min. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość. Przykryj górę miski ściereczką.
Przygotuj farsz serowy. Połącz ser z żółtkiem i cukrem. Wymieszaj dokładnie.
Dużą blachę i małą blaszkę (do 12 drożdżówek potrzebne będą 2 blachy- 1 duża oraz 1 mniejsza) wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta uformuj 12 kuleczek, lekko je spłaszczając i zrób w środku wgłębienie. Ułóż je w odstępach na papierze do wyrośnięcia na 30 min. Przykryj ściereczką, by nie wyschły.
W każdej bułeczce zrób ponownie wgłębienie palcami,a następnie do każdego wgłębienia nałóż jedną łyżkę masy twarogowej oraz po 2,5 truskawki do środka, tak by wystawały.
Posmaruj drożdżówki owocowe białkiem dookoła i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 min.
Piekarnik nagrzej do 190 st z termoobiegiem. Wstaw drożdżówki do piekarnika i piecz po 1 blaszce 20 min. do zrumienienia.
Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Sok z cytryny zmieszaj z cukrem pudrem na lukier i polej nim lekko ciepłe drożdżówki truskawkowe.
Już wiem, że przygotuję wersję z malinami i śliwkami! Tutaj każdy owoc sprawdzi się świetnie! Kalkulowałam koszt produktów i cena składników dla 1 porcji to 2,50 zł bez czasu pracy i kosztów wypieku. Użyłam jajek ekologicznych i dobrej jakości masła. Dobra drożdżówka w cukierni lub piekarni musi kosztować minimum 4 zł! Lepiej zjeść 1 szt na prawdę pyszną, niż 5 szt bez smaku!
Kalorie: 1 szt waży 150 g – 350 kcal
3 comments
sabinamaj
Wyglądają przepysznie, aż by się chciało monitor polizać:). Na pewno wypróbuje przepis, zawsze lubiłam drożdżówki.
Agnieszka Jasińska
Są bardzo proste! 🙂