OŁADKI GALICYJSKIE
Oładki to małe placuszki smażone na tłuszczu. W różnych regionach przygotowuje się je w inny sposób. Zazwyczaj bazą oładków są surowe starte ziemniaki, do których dodaje się mąkę pszenną lub mąkę gryczaną. Czasem ziemniaki są ugotowane, albo w ogóle nie ma ich w recepturze i jest tylko biały twaróg.
Ja przygotowuje je na bazie surowych startych ziemniaków z dodatkiem mąki pszennej, śmietany oraz jajek. Do gęstego ciasta wdodam rodzynki ale możesz dodać żurawinę. Posłodzę ciasto cukrem pudrem i dodam magiczny cynamonem. Usmażone placuszki można oprószyć cukrem pudrem i posypać dodatkową porcją cynamonu.
Oładki galicyjskie z rodzynkami
- 1,5 kg ziemniaków
- 1/2 szklanki mąki pszennej typ ok 500
- 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Powstałą wodę starannie odciśnij na durszlaku lub sitku wyłożonym gazą. Wodę z ziemniaków wylej, a skrobię z dna dodaj do startych ziemniaków.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Przełóż do osobnej miski. Do pustej miski po białkach przełóż żółtka i ubij je z cukrem pudrem i śmietaną, po czym dodaj tarte ziemniaki, mąkę, cynamon, rodzynki lub żurawinę i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj, po czym dodaj ubite białka i jeszcze raz delikatnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i nakładaj łyżką niewielkie porcje ciasta, które smaż z obu stron na rumiano. Przełóż na talerz z ręcznikiem papierowym. by odsączyć placki z tłuszczu.
Podawaj posypane cukrem pudrem i cynamonem.
Gotowe!